reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake doprovodí na trh čipsetová série 100

5.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Skylake doprovodí na trh čipsetová série 100
Server VR-Zone ukázal obrázek z roadmap společnosti Intelu, který ukazuje nástupce nejnovější řady čipových sad Intel 9-Series. Ta se právě chystá na trh jako součást základních desek pro Haswell Refresh a Broadwell. Skylake tak dostanou 100-Series.
V této době jsou tedy na trhu čipové sady patřící do 8-Series, čili Z87 a podobné, které jsou určeny pro procesory Haswell a socket LGA 1150. Stejný socket bude využit i pro procesory Haswell Refresh, které přijdou na trh v létě a následně i pro Broadwell, ovšem to neznamená, že sady 8-Series půjde použít. Právě naopak, tyto nové procesory budou potřebovat desky s čipovými sadami 9-Series, které výrobci v této době představují a uvádějí na trh.





Nástupci 9-Series pak dle nejnovějších informací dostanou označení 100-Series a co se týče celého konceptu, nic se nezmění. Opět tedy půjde o samostatné čipy označované jako PCH a opět se dočkáme několika variant. Může tedy jít o sady Z107 či H107, pokud tedy Intel dodrží logiku označení.

K dispozici pak mají být čtyři varianty procesorů Skylake. Jednak to budou SLK-S jako desktopové verze pro LGA socket (jejich konec tedy ani v roce 2015 nehrozí), dále SLK-U jako BGA čipy pro ultrabooky s velmi nízkou spotřebou, pak SLK-Y také v pouzdře BGA a to nejspíše pro malé desktopy a all-in-one a nakonec to budou SLK-H, opět BGA, ale tentokrát nejspíše pro mainstreamové notebooky.

Co se týče rozhraní, 100-Series dostanou novou generaci Wi-Fi + Bluetooth modulů s označením Snowfield Peak, Wi-Gig + Bluetooth nazvané Douglas Peak a pak Pine Peak pro samostatný Wi-Gig. Chybět nebude ani podpora LTE, Thunderboltu "Alpine Ridge" a samozřejmě gigabitové LAN "Jacksonville".

Zdroj: VR-Zone
reklama