reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake vs. Haswell: nové benchmarky

13.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Skylake vs. Haswell: nové benchmarky
Server Techbang zveřejnil jedny z prvních benchmarků, v nichž figuruje chystaný procesor Intel Core i7 6700K z generace Skylake, který se postavil známému Devil's Canyon, čili Core i7-4790K z generace Haswell.
Máme tu tedy proti sobě procesory Core i7-6700K "Skylake" versus Core i7-4790K "Devil’s Canyon", přičemž první z nich byl testován na základní desce ECS Z170 Claymore a druhý na MSI Z97 Gaming. Oba procesory představují to nejlepší, co mohou desktopové rodiny Skylake a Haswell nabídnout, pokud tedy nebudeme počítat HEDT procesory Extreme, které nejsou určeny pro sockety LGA 1150 a LGA 1151.





Core i7-6700K tedy zatím stojí v čele své řady Skylake-S, ale to neznamená, že tomu tak bude navždy. Jde již o 14nm procesor, který bude vypuštěn na trh 5. srpna na akci Gamescom, kdy přijdou na trh i základní desky s čipovou sadou Intel Z170. Tento procesor nabídne čtyři jádra s podporou Hyperthreadingu, 8 MB L3 cache a taktovací frekvence 4 až 4,2 GHz, takže v tomto ohledu se nejedná o žádný pokrok ve srovnání s Core i7 4790K, spíše tedy o krůček zpět kvůli turbu nižšímu o 200 MHz. Máme tu ale podporu pamětí DDR3L-1600 a také DDR4-2133 MHz, s nimiž se počítá především a výkon navíc by měla poskytnout i přepracovaná architektura Core. Tyto procesory také mají jako obvykle svou integrovanou grafiku, zde tedy GT2 se 48 jádry a taktem 350 až 1067 MHz, přičemž nechybí podpora nových DirectX 12, OpenGL 4.3/4.4 a OpenCL 2.0. TDP se sice mírně zvýšilo na 95W, ale Intel prý vylepšil efektivitu měřenou výkonem na watt a vyšší TDP by mělo zároveň znamenat i schopnost snést vyšší zátěž bez snižování pracovní frekvence.

Nový Skylake má označení K, takže je jasné, že má odemčený násobič, a na deskách se Z170 bude možné jej snadno přetaktovat. Otázka je, co nám nová 14nm architektura a také pouzdro procesoru s teplovodivým materiálem umožní. Nakonec můžeme zmínit výčet technologií Turbo Boost 2.0, Hyper Threading, DMI 3.0, podpora 3 displejů, HEVC, VP8, VVP9 a AMC.





Jaké jsou tedy výsledky testů? Procesory byly testovány jednak v 3DMarku, kde v testu Firestrike dosáhly srovnatelných výsledků, pokud ovšem pracovaly se stejnou grafickou kartou. Když se ale měly spolehnout na svůj integrovaný čip, pak v testu 3DMark Sky Diver získal Skylake 4650 bodů a Haswell 3968 bodů. Stejně tak i testy v OpenGL (Cinebench R15) dopadly ve prospěch Skylake, a to s výsledky 48,9 a 34,7 FPS. V testu CPU ale byl rendering s využitím jednoho jádra v obou případech stejně rychlý, ale Skylake s využitím všech jader byl rychlejší, čili dokázal svá jádra a Hyperthreading lépe využít, což ukazuje právě na vyšší efektivitu při výkonu/spotřebě. Onen 200MHz rozdíl v turbu by zde neměl hrát roli, protože při stoprocentním zatížení mají oba procesory pracovat na základní 4 GHz.





A pak tu jsou ještě nějaké testy ze Sandry a PCMarku 8, které také favorizují nový Skylake. Na všechny se můžete podívat zde, přičemž u testů PCMarku jsou výsledky Skylake nahoře a u testů Sandy mu patří modrý sloupec a Haswell má ten červený.








Zdroj: Techbang
reklama