reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal nové procesory pro nadšence

21.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal nové procesory pro nadšence
Od společnosti AMD se asi jen tak nedočkáme nových procesorů, které by přišly vhod pro sestavení nových výkonných PC, ovšem Intel si takové chystá. Jde o Haswell-E, Broadwell a také generaci Devil's Canyon.
Na nové zprávě je nejzajímavější právě asi onen ďáblův kaňon a to, co se v něm ukrývá. Stejně jako ve všech případech má jít o procesory pro nadšence, které Intel přinese pod praporem "Reinvention of desktop computing". Konkrétně půjde o nové odemčené procesory Intel Core 4. generace (Haswell). Devil's Canyon mají dorazit ještě před polovinou tohoto roku, takže evidentně půjde o vlnu nových procesorů Haswell Refresh a ví se o nich také to, že využijí nový TIM. Jde o Thermal Interface Material, čili teplovodivý materiál umístěný mezi samotným procesorem a jeho heatspreaderem, který býval a je častým terčem kritiky.





Pak tu budou další nové "extrémní procesory", jež nabídnou osm fyzických jader, podporu Hyperthreadingu a také paměti DDR4. Dočkáme se tedy nových procesorů Core Extreme Edition, ale vedle nich také procesorů Pentium Anniversary Edtition, s nimiž Intel oslaví 20 let značky Pentium. Tyto procesory budou odemčené, s podporou Intel Quick Sync Video a čipových sad 8 a 9 Series.








Vedle toho Intel uvedl, že jeho nejsilnější integrovaná grafika Iris Pro bude součástí i některých desktopových procesorů Broadwell, konkrétně těch odemčených. Dnes se sice využívá také u procesorů Haswell určených pro desktopové počítače, ale pouze modely s označením R, které nejsou určeny pro socket 1150. Vypadá to tedy, že po dlouhých letech se klasické desktopy dočkají podstatného zvýšení výkonu svých procesorů, ovšem to také bude pochopitelně něco stát.





Iris Pro by se tedy měla stát daleko běžnější součástí procesorů Intel, ale na to si ještě několik měsíců počkáme, pokud nakonec ještě nebude jejich příchod pozdržen. To bude záležet především na 14nm procesu a zda se Intelu na něj podaří zdárně najet. Ten krom toho všeho také mluvil o svých plánech na podporu relativně nových platforem, mezi něž patří miniaturní PC, přenosné počítače All in One a také PC konzole SteamBox (viz video).


Zdroj: Hexus.net

reklama