reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už vybraným partnerům nabízí výkonné Xe-HP

12.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel už vybraným partnerům nabízí výkonné Xe-HP
Akcelerátory Intel Xe-HP by se měly postavit konkurenčním produktům z rodin NVIDIA Ampere a AMD CDNA, přičemž jejich obecná dostupnost nastane nejspíše až v roce 2021. Intel ale už nabízí první kousky svým vybraným partnerům. 
Intel Xe-HP už známe jako akcelerátory vycházející z architektury Xe, které na rozdíl od Xe-HPG nebudou určeny pro zpracování grafiky, ale pro výpočty. Intel je bude nabízet ve třech základních verzích, jež budou využívat buď jednu, dvě, nebo čtyři "dlaždice", čili samostatné čipy, které se mohou propojit pomocí rozhraní EMIB. 
 
 
Dá se tak říci, že to bude právě Intel, kdo jako první nabídne GPU v podobě slepence, abychom využili jeho vlastní terminologii. Ale jízlivost stranou, dnes už je zcela jasné, že v pokročilých technologiích pro pouzdření leží budoucnost, přičemž kombinace čipů propojených křemíkovými můstky EMIB mezi takové technologie rozhodně patří. 
 
O nejvyšším modelu se čtyřmi čipy či dlaždicemi se pak uvádí, že by měl zcela reálně dosáhnout výkonu přes 42 TeraFLOPS v FP32, což je více než dvojnásobek výkonu čipu NVIDIA A100 generace Ampere, i když GA102 v RTX 3090 nabízí až 35,7 TFLOPS díky zdvojeným CUDA jádrům. Ovšem pro Xe-HP bude konkurencí právě A100 a ne GA102 a také nejde pouze o výkon v FP32, ale i o FP64 nebo naopak FP16. Zatím tak opravdu nemáme dost informací na to, abychom mohli Xe-HP srovnávat s konkurencí. 
 
Co konkrétního ale Intel nabízí svým vybraným partnerům? Jedná se zatím o dvoudlaždicovou verzi, což znamená, že pouzdření už by mělo být víceméně vyřešeno a vytvoření čtyřdlaždicového Xe-HP už snad nebude nic bránit. Ostatně Intel už dříve ukázal všechny tři verze na fotografii, i když ta obsahovala pouze čipy kryté heatspreaderem, čili nešlo o žádný důkaz toho, že jde o reálně fungující hardware. 
 
Intel však nenabídne svým partnerům samotný hardware do jejich vlastních rukou. Namísto toho své Xe-HP zapojil do své vývojové cloudové infrastruktury DevCloud, čili půjde jen o vzdálený přístup pro vyzkoušení softwaru. A Intel potvrzuje, že v DevCloudu běží opravdu opravdová Xe-HP a ne nějaký zástupný hardware, který se tak jen tváří. Pro veřejnost pak daný cloud nabízí i GPU Iris Xe MAX a Xe-LP, která už jsou sama na trhu. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama