reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel varuje: paměti DDR3 mohou poškodit procesory Skylake

29.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel varuje: paměti DDR3 mohou poškodit procesory Skylake
Již před řadou měsíců se Intel nechal slyšet, že procesory Skylake budou podporovat krom nových pamětí DDR4 také starší DDR3, ovšem jen v nízkonapěťové verzi DDR3L. Názor výrobců desek je však jiný ale to může přinést problémy.
Když se podíváme na specifikace procesorů Intel Skylake, třeba nového Core i7-6700K, pak se dočteme o podpoře pamětí DDR4 (1,2 V) a DDR3L, tedy i starších pamětí, které však pracují s napětím 1,35 V. Procesory Skylake tedy oficiálně nepodporují paměti DDR3, jejichž základní napětí je 1,5 V a může být běžně i 1,65 V u výkonnějších modulů. Ve specifikacích nových desek s LGA 1151, které jsou určeny pro paměti DDR3, však běžně najdeme uvedenou podporu DDR3L i DDR3. To se týká také modelů dvou největších výrobců, firem Gigabyte a Asus.





Intel ale nyní varuje, a to bohužel nijak brzy, že dlouhodobé použití pamětí DDR3 s procesorem generace Skylake jej může poškodit, přesněji tedy jeho paměťový kontroler. Tuto zprávu přinesl server Tom's Hardware odvolávající se přímo na Intel, dle nějž bude použitím pamětí DDR a případným následným poškozením paměťového kontroleru zničen celý procesor. Čili jeho přehozením do desky pro DDR4 asi nic nespravíme.

Paměti DDR3L ale najdeme spíše na mobilních modulech SO-DIMM a pokud má někdo v desktopu DDR3, jsou to s nejvyšší pravěpodobností 1,5V či 1,65V moduly. Pak by tedy nemělo žádný smysl zůstávat u DDR3.

Otázka také je, proč Intel již dříve neupozornil výrobce základních desek, že zákazníci si mohou dodržením jejich specifikací poškodit svůj procesor. Však desktopové Skylake tu jsou s námi již téměř dva měsíce a specifikace desek pro LGA 1151 jsou tak dlouho známy. Uvidíme tedy, jaké další informace se objeví a jaké budou komentáře výrobců základních desek.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama