reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vypustil na trh Xeon E-2300 vyrobené z Rocket Lake

9.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel vypustil na trh Xeon E-2300 vyrobené z Rocket Lake
Intel sice v posledních letech vypustil přípravu nových HEDT procesorů, ale na Xeony vytvořené z prostých desktopových procesorů nezapomněl. Přichází tak nyní s modely Xeon E-2300, čili Rocket Lake. 
I tak jde ale o delší prodlevu mezi novou a předchozí generací, neboť naposledy byly na trh uvedeny v rámci série Xeon 2000 procesory Coffee Lake-E Xeon E-2200, a to již v druhém kvartálu roku 2019. Nyní tak po více než dvou letech přišla řada na Xeon E-2300 založené na stále 14nm Rocket Lake, které ale už mají vylepšenou procesorovou architekturu. Dostaly také jako první desktopové procesory grafiku Xe a i když s tou obvykle nešlo u Xeonů počítat, časy se změnily, a tak mají integrovanou Xe i některé z Xeon E-2200, i když pouze s podporou jednoho digitálního výstupu.
 
 
Na trh přichází celkem deset nových modelů určených oficiálně i pro systém Windows Server 2022. Nabídka začíná na modelu Xeon E-2314 se čtyřmi jádry za 182 USD a končí na osmijádrovém Xeonu E-2388G
 
 
Nové procesory jsou určeny pro desky s čipovou sadou Intel C250 a pouze s jednou paticí. Oproti předchozí platformě nemusíme řešit ten fakt, že Rocket Lake končí na osmi jádrech, neboť desetijádrové Xeony založené na Comet Lake byly přeskočeny. Intel tak může slíbit celkově 17% nárůst výkonu, dále nově podporované paměti DDR4-3200 ECC, 20 linek PCIe 4.0, rychlejší DMI pro spojení s čipsetem i modernější USB. Novinek je tu tak dost, ale to je právě i důsledek delší přestávky.  
 
 
Samotné procesory se svými hlavními specifikacemi víceméně odpovídají tomu, co nabízí desktopové Rocket Lake-S. Jsou tu ovšem odlišné takty vázané na TDP, které končí na 95 W v případě nejvýkonnějšího modelu a lze si všimnout také toho, že dva nejslabší kusy postrádají Hyperthreading. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Dle specifikací je také zřejmé, že skutečně všechny patří mezi Rocket Lake, čili na rozdíl od desktopových tu Intel nabízí i modely právě jen se čtyřmi jádry, zatímco desktopové Rocket Lake-S končí na 6 jádrech s Hyperthreadingem a pak tu jsou jako slabší procesory už jen oprášené Comet Lake-S. 
 
Zdroj: THW


reklama