reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon Ice Lake-SP se ukázaly v testu proti 64jádrovému EPYC 7742

29.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Xeon Ice Lake-SP se ukázaly v testu proti 64jádrovému EPYC 7742
Intel si na letošní rok chystá první 10nm serverové procesory, a to konkrétně Ice Lake-SP. Ty nabídnou maximálně 28 jader a celkově značná vylepšení oproti generaci Cascade Lake. Budou ale stačit na hrubý výkon moderních EPYC Rome?
Ice Lake-SP se už ukázaly v podobě inženýrských vzorků v GeekBench 4, a to jako dosud neznámé modely vybavené právě 28 jádry s celkově 56 logickými procesory. Základní takt 1,5 GHz a turbo 3,2 GHz jednoznačně ukazuje na to, že ještě je co vylepšovat, nicméně i kdyby šlo o již mnohem lépe vyladěný procesor s vyššími takty, nedalo by se očekávat, že ten v hrubém výkonu předčí až 64jádrové EPYC Rome.
 
 
Nicméně jeden EPYC 7742 se 64 jádry proti dvěma Ice Lake-SP, to už je zcela jiná záležitost a tady už porovnáváme 64 fyzických jader proti 56 jádrům a vzhledem k nízkým taktům inženýrských verzí to pro Intel nevypadá tak špatně. Dva jeho Ice Lake-SP totiž v celkovém výkonu překonaly jeden EPYC, takže to vypadá na mnohem vyšší výkon na takt či jádro, i když jednovláknový výkon je tu kupodivu výrazně na straně AMD. 
 
 
 
To vše je tak třeba brát s rezervou, neboť dle uvedených taktů by Ice Lake-SP měl zaostávat právě ve vícevláknovém výkonu, neboť ty má oproti EPYC 7742 výrazně níže (1,5 vs. 2,25 GHz) než turbo (3,2 vs. 3,4 GHz). Vedle toho se dozvídáme o 42 MB L3 cache a 1,25 MB L2 cache na jádro. S výsledky ale může také velice zamíchat podpora AVX-512, kterou Intel Ice Lake-SP na rozdíl od AMD EPYC disponují a Geekbench 4.1 a novější verze ji dokáží využít. 
 
Čili v řadě jiných testů by toto srovnání mohlo dopadnout zcela jinak a také je nutné poznamenat, že pro Ice Lake-SP už přijde spíše zcela jiná konkurence v podobě procesorů generace Zen 3. A ty budou představovat ještě tvrdší oříšek.
 
Zdroj: TUM APISAK


reklama