reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zapomněl na grafické ovladače pro Rocket Lake

3.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel zapomněl na grafické ovladače pro Rocket Lake
Jak zástupkyně firmy Intel už sama potvrdila, k dispozici nebyly a stále nejsou ovladače pro grafické jádro procesorů Rocket Lake-S, které jsou od tohoto týdne už na trhu. Jde o zbrusu novou generaci Xe. 
Této skutečnosti si nejdříve všimli lidé z AdoredTV, kteří hlásili, že Intel evidentně pozapomněl na ovladače pro integrovaná grafická jádra Xe (12. gen.) v procesorech Rocket Lake-S, které už jsou přitom na trhu a dle původního plánu na něm už měly dávno být. Intel přitom poskytl grafické ovladače recenzentům, kteří v některých případech výkon integrované grafiky vyzkoušeli, ale později nedokázal včas zveřejnit finální verzi. 
 
 
Lisa Pearce (Graphics Software Engineering Director, Intel) potvrdila, že grafické ovladače ještě nejsou k dispozici, a to kvůli jistému zpoždění a že to bude co nejdříve napraveno. Později pak slíbila, že ovladače budou k dispozici během ranních hodin v pondělí a sama na to poté upozorní. Aktuálně je tak nenajdeme ani na stránkách Intelu a ani u výrobců základních desek, kde jsou vesměs jen staré verze Intel Graphics Accelerator Driver z března.
 
 
Procesory Rocket Lake-S jsou vybaveny grafikou generace Xe s marketingovým značením UHD 750, která vychází z Xe-LP a nabízí pouze 32 EU (Execution Unit). Mohli bychom tak mluvit o integrovaném čipu s 256 (32 x 8) shadery, který oproti UHD 630 v Comet Lake-S představuje výrazné navýšení výkonu, a to v syntetických grafických testech cca o polovinu. 
 
Nicméně 32 EU je i na možnosti Xe-LP málo a integrované Xe se budou moci pořádně předvést až v rámci příští procesorové generace Alder Lake-S. Přeci jen jsou 14nm čipy Rocket Lake-S už tak velice velké a cpát do nich ještě více grafických EU by nemělo smysl.  


reklama