reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zveřejnil seznam a ceny Haswell Refresh

15.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel zveřejnil seznam a ceny Haswell Refresh
Již za několik týdnů by se měly představit procesory od Intelu známé jako Haswell Refresh. Ty budou tvořit předěl mezi dnešními Haswell a budoucími Broadwell a také mezi čipovými sadami 8 Series a 9 Series.
Procesory Broadwell totiž sice využijí stávající socket LGA 1150, ovšem potřebovat jinak budou nové čipové sady 9 Series, zatímco Haswell Refresh budou podporovat i starší 8 Series, a tedy i stávající desky. Jejich výrobci jsou na to mimochodem již připraveni, takže jejich dnes dostupné desky vybavené aktuálními BIOSy by neměly mít s novými Haswell Refresh žádný problém. A jak ukazuje následující slide z prezentace, Haswell Refresh s kódovým označním Devil's Canyon mají nabídnout také vylepšené pouzdro s jiným teplovodivým materiálem mezi samotným procesorem a jeho heatspreaderem. Na to si řada uživatelů stěžovala.





Co nám tedy Intel nabídne? Bude to celkem 26 desktopových a 17 mobilních procesorů, jež doplní řady Celeronů, Pentií a Core i3 až i7. Intel dle očekávání nabídne více stejně cenově postavených procesorů Core i7, a to jak v případě desktopových, tak mobilních.





Dočkáme se tak čtyř desktopových Core i7 v ceně 303 dolarů, které se budou lišit svým výkonem vázaným na spotřebu. Nejvýkonnějším modelem se tak stane Core i7-4790 pracující na 3,6 GHz a nejúspornějším Core i7-4785T s TDP pouze 35 W, což odpovídá spíše mobilním procesorům. Core i7-4790 nabídne o 100 MHz vyšší základní frekvenci než dnešní Core i7-4770K a stejnou konfiguraci Turba (2/3/4/4) a pak už jen o 50 MHz vyšší maximální frekvenci grafického jádra, takže z výkonnostního hlediska to budou jen kosmetické změny. Zajímavé je, že ve výčtu není Core i7-4790K s otevřeným násobičem, ač se jeho příchod očekává.





Nejdražším novým procesorem se stane Core i7-4760HQ s cenou 434 dolarů, respektive se již stal, protože má v databázi Intelu uvedeno, že již byl vypuštěn na trh. Pracuje na základních 2,1 GHz a Turbo jej popožene až na 3,3 GHz. Jeho výhodou pak bude především grafické jádro Iris Pro 5200.

Zbývá si tedy počkat na to, až se nové procesory dostanou na trh, což by mělo být zhruba v půli tohoto roku.

Zdroj: Hexus.net
reklama