reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelovská SSD pro příští rok slibují až 2800 MB/s

5.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Intelovská SSD pro příští rok slibují až 2800 MB/s
Na svět se dostaly uniklé slidy z prezentace, která se týká aktuálních i stále připravovaných SSD společnosti Intel. Ty přijdou v několika nových verzích, jež slibují přenosové rychlosti až 2800 MB/s. Podívejme se tedy, co si Intel chystá.
Ta nejvýkonnější SSD budou pochopitelně určena především pro firmy a profesionální nasazení, zatímco běžný spotřebitel se bude muset spokojit nižším výkonem, pokud tedy nebude moci sáhnout do kapsy opravdu hluboko.





První obrázek ukazuje SSD s označením SSD Pro 2500 Series - Temple Star, která jsou chystána na druhé čtvrtletí příštího roku. Jde o již známý formát M.2 určený především pro mobilní zařízení, ale také tu budou i klasické verze ve 2,5" těle. Očekávat můžeme kapacity od 80 do 480 GB v závislosti na formátu a přenosové rychlosti, jež vesměs odpovídají dnešním SSD pro SATA 6 Gbps. Intel zde využije 20nm paměti MLC NAND Flash a také 256bitové AES šifrování a OPAL 2.0 pro zabezpečení dat. Zajímavá je také pětiletá záruka.





Dále už se dostáváme do profesionální sféry, čili k Intel SSD DC P3700 Series (Fultondale). Ty budou k dispozici v podobě karet pro PCIe (AIC - Add In Card) nebo také jako 2,5" verze, která ovšem v důsledku využije také technologii PCIe. Právě tyto modely mají nabídnout sekvenční čtení a zápis s propustností až 2800 MB/s, respektive 1700 MB/s a ani IOPS nejsou k zahození, zvláště 450 000 při čtení. Bez povšimnutí nezanecháme ani fakt, že tato SSD spotřebují až 25 W při aktivitě, čili už je nelze označovat za úsporná řešení, jako spíše za další zdroj tepla. To ostatně napovídají i velké hliníkové pasivy.

Intel také slibuje, že tyto modely vydrží 10 kompletních přepisů celé své kapacity, a to denně po dobu pěti let, což je také doba jejich záruky. To i díky lepším 20nm pamětem MLC NAND Flash, které se pyšní označením HET - High Endurance Technology.





Intel SSD DC P3500 Series (Pleasantdale) dorazí na trh stejně jako Fultondale někdy v druhém čtvrtletí příštího roku. Jedná se o podobné modely, jež jsou stejně jako P3700 chystány v kapacitách až 2 TB, k dostání budou ve stejných formátech a nabídnou i stejný výkon co se týče sekvenčních operací. Pouze IOPS vztahující se k zápisu je zde výrazně slabší, čili 40k oproti 150k. Pak už tabulka ukazuje jen jediný rozdíl, a sice maximální celkový objem zápisu 374 TB, což by se ve vztahu k 2TB verzi mělo rovnat možnosti 187násobného přepsání, a to nevypadá zrovna nejlépe, zvláště v porovnání s 10 přepisy denně u P3700 po dobu pět let, což je přibližně 10x více. Uvidíme ale, zda jsme uvedené útržkovité informace intepretovali správně, nicméně Pleasantdale by na tom měly být opravdu hůře, neboť nevyužijí paměti HET.





Nakonec si ukážeme souhrnnou tabulku, která ukazuje, co si Intel chystá a co již má na trhu.

Zdroj: techPowerUp
reklama