reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet Explorer přežije, Microsoft hledá název pro Spartan

18.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Internet Explorer přežije, Microsoft hledá název pro Spartan
O chystaném prohlížeči Microsoft Spartan víme již nějakou dobu a přitom se očekávalo, že nejspíše nahradí původní Internet Explorer. Microsoft nyní ale potvrdil, že i v nových Windows 10 bude Internet Explorer nainstalován.
Je tedy zřejmé, že Internet Explorer bude v nových Windows 10 po boku prohlížeče Spartan, který se ale takto jmenovat nebude. Dle Christophera Capossely, CFO firmy Microsoft, se teď hledá obchodní název pro tento prohlížeč, však Spartan se jmenuje projekt, pod nímž je tento prohlížeč vyvíjen.





Je tedy otázka, jaké role budou mít oba prohlížeče a který se stane tím hlavním. Doufejme jen, že si budeme moci vybrat mezi Internet Explorerem a Spartanem a na ten druhý prostě zapomenout, ale v tom by neměl být problém. Však to samé můžeme udělat i dnes a namísto IE využít Chrome od Google, Firefox od Mozilly nebo prohlížeče Opera, Safari a jiné. Však dnes má vedoucí úlohu Chrome s více než 60% podílem a pak je tu Firefox s 23 procenty.

Microsoft doufá, že Project Spartan mu přinese zpět podíl, který jeho Internet Explorer postupně ztratil. Microsoft se v této době dotazuje anglických uživatelů a hledá nový název pro svůj prohlížeč. Dle výsledků si uživatelé přejí, aby název začínal slovem Microsoft, ovšem firma nezveřejnila další části názvů o nichž se uvažuje. Nemůžeme tedy ani o ničem spekulovat a musíme si počkat na to, až Microsoft nové jméno pro Spartan ohlásí.

Internet Explorer tedy prozatím nebude odstřelen, ale to se může v budoucích verzích systému změnit. Však není logické podporovat a vyvíjet současně dva různé prohlížeče. Nyní můžeme čekat na to, zda se Spartan objeví v příští verzi Technical Preview systému Windows 10. Ta poslední, sestavení 9926, byla představena 23. ledna a další sestavení 10041 již bylo vypuštěno pro ty, kteří nechtějí čekat na lépe odzkoušené verze. Tímto datem, kdy proběhne i konference Microsoft Build 2015, totiž skončí vývoj verze Technical Preview a nastoupit by mělo další stádium vývoje a nové verze systému, nejspíše Consumer Preview. Dozvědět bychom se také už měli přesné datum vypuštění Windows 10 na trh.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama