reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iPAQovská microklávesnice

25.1.2002, Jakub Marek, článek
iPAQovská microklávesnice
Docela nedávno jsme psali o miniklávesničce pro Palmy m500 a m505. iPAQ Micro Keyboard je jí velmi podobná, tentokrát je však určena, jak ostatně název napovídá, pro handheldy iPAQ.
  Předně je třeba říci, že iPAQ Micro Keyboard je jednou z mnoha miniaturních klávesnic, určených pro PDA, u kterých velikost tlačítek odpovídá názvu - jsou prostě „mikro“. Díky tomu sice urychlují psaní ve srovnání se zadáváním znaků přímo na displeji, zapomeňte však na psaní „všemi deseti“ - dva nebo čtyři prsty budou „tak akorát“.

iPAQ Micro Keyboard se nasunuje buď přes „opouzdřený“ nebo přes „nahý“ iPAQ. Můžete ji nasunout dokonce i přes horní kryt, nicméně pro jeho otevření či zavření ji budete muset vyjmout - kryt totiž, stejně jako ona, překrývá tlačítka a směrový ovladač. Klávesnice se bezpečně zaklapne na spodek iPAQu. Na spodní straně je pak tlačítko na její uvolnění.

Software dodávaný s iPAQ Micro Keyboard umožňuje spustit program stiskem jedné ze čtyř funkčních kláves - ať už samostatně nebo v kombinaci s modrou „Fn“ klávesou, což dovoluje rychlý start až osmi programů. Klávesám jsou přiřazeny stejné funkce jako čtyřem originálním tlačítkům iPAQu. Ovladač nepodporuje klávesová „makra“, která by umožnila jediným stiskem funkční klávesy generovat definovanou sérii stisků kláves.

Naneštěstí pro „gamesníky“ driver zřejmě nepodporuje „key-down“ a „key-up“ zprávy, které jsou pro hry nezbytné. To je škoda, protože klávesnička by mohla pomoci zlepšit ovládání her, které byly původně vyvinuty pro systémy s klávesnicí (Doom, Heretic, Hexen, Quake a Quake II).

Klávesnice obsahuje spoustu speciálních kláves včetně znaku eura a libry, Num a Caps Lock, Tab, Esc a Ctrl. Tab (většinou) způsobí přesun na další políčko, Esc (většinou) zavře právě běžící program a Ctrl+X, C a V fungují v mnoha aplikacích jako Vyjmout, Kopírovat a Vložit. Na umístění interpunkčních znamének a zvláštních znaků je třeba si zvyknout - k přepnutí normálních znaků na tyto zvláštní slouží modrá klávesna „Fn“.

Pokud tedy toužíte po snazším psaní na iPAQu a nechcete s sebou vláčet (nebo si pořizovat) klávesnici skládací, můžete vyzkoušet iPAQ Micro Keyboard. Dobře si to ale předem promyslete, protože $50 USD, které za ni dáte, není vůbec málo.


Zdroj: PocketNow
reklama