reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Izraelci vytvořili 11kilové roboty vyzbrojené Glocky

8.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Izraelci vytvořili 11kilové roboty vyzbrojené Glocky
Označení Dogo dostal malý pásový robot o hmotnosti přibližně 11 kilogramů, do jehož výzbroje patří mimo jiné také pistole Glock 26. To z něj dělá takovou malou roztomilou smrtící hračku pro izraelské ozbrojené síly.
Robota Dogo má na svědomí společnost General Robotics, která sídlí a vyvíjí jižně od Tel Avivu. Výsledek jejího snažení má být využitelný především pro boj zblízka ve složitém městském terénu, do čehož spadají také protiteroristické operace. Půjde tak o (pro operátory) bezpečný způsob, jak proniknout do střežených objektů, a to s využitím pásů a 360° rozhledu palubních kamer, přičemž samotný Dogo bude moci zasáhnout protivníka svou 9mm pistolí Glock 26, kterou má ukrytou ve svém "bříšku".





Dogo dostal své jméno po Argentinské doze, které se říká také Dogo Argentino a je považována za nebojácného lovce a ochránce svých pánů. Sám o sobě je zase považován za prvního taktického bojového robota s vlastní smrtící výzbrojí. Na první pohled ale asi nebude neznalým teroristům nahánět strach, však kdo by očekával, že po něm 11kilový robůtek s pásy může začít střílet, i když leckoho by mohl trknout laserový zaměřovač. Vedle pistole Glock 26 může Dogo nést také paralyzující sprej, zařízení pro dočasné oslepení protivníka nebo případně i jinou výzbroj, která nemá za úkol jeho eliminaci. Vedle toho jej mohou bezpečnostní síly využít také pro komunikaci a vyjednávání. Otázka je, jaký úspěch bude mít taková ozbrojená vysílačka.

Glock v Dogo má k dispozici zásobník se 14 náboji a využívá RCU (Ranger Remote Control Unit), což je rozhraní pro ovládání výzbroje člověkem, čili pro její zaměření a výstřel. Hmotnost 11 kilogramů není nic, co by nezvládli vojáci v terénu, takže jej mohou vzít s sebou. Dogo pak může překonávat různé překážky včetně schodů a základním předpokladem úspěchu je také tichý pohyb v interiéru. Na vlastní baterie dokáže Dogo pracovat po dobu přibližně čtyř hodin. Kamer má celkem osm, a to šest na postranních sloupcích pro 360° video a pak dvě pro zaměření pistole.


Výrobce také uvádí, že kladl velký důraz na bezpečnost a zabezpečení, s čímž počítá na úrovni softwaru, hardwaru i jeho firmwaru. Veškerý software běží na hardwaru samotného robota, který je také schopen se sám pohybovat. Výrobce již provedl podrobné testy, v nichž byly prý vypáleny tisíce kulek v různém prostředí a simulovaných misích. Oficiálně bude Dogo představen na výstavě Eurosatory 2016 v Paříži.

Zdroj: Defense News

reklama