reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaderná fúze to ještě není, ale v MIT vytvořili nový rekord

18.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Jaderná fúze to ještě není, ale v MIT vytvořili nový rekord
Výzkumníci z MIT měli letos jeden nepříjemný úkol, a sice zastavit provoz tokamaku Alcator C-Mod, který už je 23 let starý a peníze se na něj v posledních letech sháněly těžko. Zkusili jej tak naposledy zatížit daleko více než kdy jindy.
Americká vláda zastavila financování tokamaku Alcator C-Mod už v roce 2012 a pak musel být provozován už na náklady samotné univerzity MIT, což vycházelo až do září tohoto roku. Nyní už byl provoz tohoto 23 let starého zařízení zastaven, takže jeho obsluha neměla co ztratit, když jej vyzkoušela ještě jednou a naposledy. Rozhodla se tak tokamak nebývale zatížit, což jej mohlo poškodit, ale nestalo se tak. Výzkumníci díky poslednímu testu dosáhli rekordu v tlaku plazmy a zjistili nové důležité věci.





Nový rekord představuje nárůst asi o sedmdesát procent v porovnání s tím, co bylo dosaženo v dalších podobných zařízeních. V řeči čísel to znamená tlak 2,05 atmosféry při teplotě přes 35 milionů stupňů Celsia (cca dvojnásobek teploty uvnitř Slunce). Reaktorem probíhal proud 1,4 milionů ampérů při spotřebě 4 MW a probíhalo nějakých 300 milionů fúzních reakcí za sekundu v prostoru o velikosti jednoho krychlového metru. Poté se tokamak vypnul. Tým z MIT prezentoval tyto výsledky na pondělní Fusion Energy Conference v Kyótu, kde také uvedl, že C-Mod nebude nezbytně rozebrán. Univerzita jej pouze uloží, takže je možné, že ještě někdy bude pracovat.

Poslední pokus řešil největší překážku, kterou mají před sebou zařízení pro jadernou fúzi, čili vytvoření takové reakce, která bude energeticky pozitivní, čili bude vytvářet více energie než bude spotřebovávat. Nejde tak o nic jiného než o tvorbu energie překonáním Coulombovy bariéry, takže atomy se musí dostat tak blízko k sobě, aby se spojily, a to za výdeje notné dávky energie. Pokusy tak něco stojí, když jsou potřeba celé 4 megawatty.


Rekord tokamaku C-Mod nám tak asi nějakou dobu vydrží a překonat by jej měl asi až ITER, který je aktuálně ve výstavbě ve Francii a bude 800krát větší. Jenomže spuštěn by měl být až v roce 2027, pokud vše půjde dobře. Právě náklady na jeho výstavbu přiměly americkou vládu k tomu, aby zastavila financování tokamaku C-Mod.

Dle MIT News se na tento čtvrtek (19:00 našeho času) chystají zástupci týmu Alcator C-Mod, kteří na Redditu budou odpovídat na dotazy o provedeném pokusu a jaderné fúzi obecně v rámci známého sezení Ask Me Anything (zeptej se na cokoliv).

Zdroj: MIT News

reklama