reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jádra AMD Zen 4 využívají 1 MB L2 cache

28.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Jádra AMD Zen 4 využívají 1 MB L2 cache
Zajímavá informace se objevila ve výsledcích jednoho z prvních testů Geekbench, jímž prošel vzorek procesoru AMD EPYC generace Genoa. Jde tak o jádra Zen 4, která mají využívat již 1 MB paměti L2 cache.
Tato informace se pochopitelně vztahuje také k desktopovým procesorům AMD Ryzen, respektive prostě ke všem, které mohou využívat stejné čiplety jako chystané EPYC Genoa. AMD se totiž zřejmě chystá více přepracovat systém pamětí cache v procesorech Zen 4.
 
 
Všimnout si můžeme už i toho, že v případě L1 instrukční a datové cache máme v obou případech jen 32 kB, přičemž dosavadní Zeny využívají dle specifikací 64kB instrukční a 32kB datovou cache. Nastává změna už v tomto případě? Nejspíše ne, neboť Geekbench to samé udává třeba i o Ryzenu 9 5950X, nicméně v případě L2 cache se obvykle neplete. 
 
 
Vypadá to tak, že veškeré změny spojené se základní výbavou paměti cache se v případě Zen 4 týkají jen L2 cache, která byla zdvojnásobena na 1 MB. Vedle toho by měla zůstat i výbava 32 MB L3 cache na jeden CCX, neboli čiplet, což odpovídá čtyřem 8jádrovým čipletům v testovaném 32jádrovém vzorku.
 
AMD ale má novou možnost využívat V-Cache, kterou poprvé nasadilo v procesorech Milan-X, takže ani není důvod do čipletů samotných cpát více L3 cache, zvláště když by měl ten samý křemík snad jako doposud posloužit i v desktopových procesorech. To tedy znamená, že i nové Ryzeny 7000 by měly dostat 1 MB L2 cache na jádro a 32 MB L3 cache na čiplet, čili celkově až 16+64, čili 80 MB cache oproti dnešním 72 MB. 
 
Jinak ale test procesoru s OPN kódem 100-000000479-13 není nijak zajímavý. Skóre 1126 a 4646 bodů ani nebudeme rozebírat, neboť jde evidentně o raný vzorek se základním taktem jen 1,2 GHz, zatímco finální 32jádrové kousky by už měly mít alespoň 3 GHz, možná více. Navíc se chystají i 96jádrové EPYC Genoa.
 
Zdroj: VideoCardz


reklama