reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JaguarBoard: x86 konkurence pro Raspberry Pi

25.1.2016, Jan Vítek, aktualita
JaguarBoard: x86 konkurence pro Raspberry Pi
Malé základní desky pro amatérské vývojáře, stavitele počítačů a vůbec hračičky jsou velice populární a mezi jejich výrobce se snaží prosadit další s modelem JaguarBoard. Ten je však založen na procesoru typu x86 od Intelu.
JaguarBoard má za cíl vytvořit konkurenci pro desky typu Raspberry Pi, které jsou ovšem obvykle založeny na procesorech s architekturou ARM. Tentokrát jde ovšem o x86 a konkrétně již starší Intel Atom Z3735G (Bay Trail), což je čtyřjádrový model s taktem 1,33 až 1,833 GHZ a 2 MB L2 cache.





Tato deska je tedy určena pro ty, kteří nemají zkušenost s vývojem aplikací pro ARM a raději zůstanou u x86. Pochopitelně také bude možné instalovat systémy Microsoft Windows včetně moderních Windows 10, ale pak také linuxové Ubuntu, Debian nebo také Android. Vedle procesoru Atom nám JaguarBoard nabídne 1 GB paměti DDR3L, dále slušných 16 GB paměti eMMC, tři USB 2.0, 10/100Mbps Ethernet, výstup HDMI 1.4, socket SDIO 3.0, dva sériové COM, čtyři piny GPIO a audio konektory pro sluchátka/výstup a mikrofon.

Kampaň již byla úspěšně financována, a tak je nyní už jen na samotných tvůrcích, aby dostali JaguarBoard na trh. Lidé, kteří se zapojili do kampaně, získají svůj kus již od 45 USD a nyní si můžete zamluvit už jen verzi deluxe za 65 USD, k níž dostanete také USB hub a 16GB kartu. Navíc nebudete muset moc dlouho čekat, neboť rozeslání zamluvených JaguarBoard je plánováno ještě na tento měsíc.

Zdroj: Kickstarter
reklama