reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak bude Microsoft monetizovat Windows 10?

17.4.2016, Michal Hala, aktualita
Jak bude Microsoft monetizovat Windows 10?
V hodně případech – pokud ne přímo ve velké většině – rozdává Microsoft Windows 10 zdarma. Jak tedy na nich chce vydělávat? Možností je několik, teď se jimi zabýval web Thurrot, a tak se nad nimi zamyslíme i my.
Brad Sams z uvedeného webu uvádí několik možností, jak by Microsoft mohl vydělávat na Windows 10. Jde o tyto varianty:
  • OEM licence
  • Enterprise licence
  • Zpoplatněné aplikace ve Windows Store
  • Zpoplatněné služby
  • Budoucnost Windows 10
První varianta zahrnuje nové prodeje počítačů, které mají předinstalovány desítky. Není to určitě většina nových instalací Windows 10, ale milióny instalací to nakonec budou. Druhá možnost je placení předplatného u podnikových (Enterprise) zákazníků. Ti nedostávají desítky zdarma, ale v rámci dlouhodobě placeného předplatného. Takže další příjem pro Redmond.

Další možností – nezávislou na tom, jestli zákazník dostal Windows 10 zdarma, nebo za úplatu – je podíl na zisku z prodaných aplikací pro desítky. Když si koupíte nějakou aplikaci přes Windows Store Microsoftu, Redmond dostane svůj desátek. Další možností je platba na služby, které sebou nese vlastnictví a užívání Windows 10. Sem patří platby za OneDrive, Skype a spoustu dalších služeb Microsoftu.


Universal Windows Platform


A konečně je tu budoucnost. Budou nové dílčí aplikace v rámci ekosystému desítek placené? Dostanete základ (holá Windows 10) zdarma a za dílčí speciální aplikace, klíčové pro uživatelský zážitek, budete muset platit? Tímto je v kostce vyčerpán výčet Brada Samse z Thurrottu. Takže to by bylo vše a já doplním jen několik vlastních postřehů.

Pokud Microsoft dodrží slib a Windows 10 budou po roce zdarma již zpoplatněna, Microsoft již bude mít jistý zdroj (byť množstvím zbývajících upgradů limitovaný) příjmů. Ovšem takříkajíc ve vzduchu je možnost, že Redmond dá desítky zdarma i nadále. Obě možnosti jsou otevřené a uvidíme, jak to nakonec dopadne. Peníze za druhou možnost – tj. licence za Windows 10 Enterprise – jsou jisté, protože smlouvy s podniky jsou dlouhodobé a tudíž pevně dané.

Aplikace prodané prostřednictvím Windows Store jsou velmi nadějné, tedy pokud tento koncept prodeje začne fungovat. Sice se i o tomhle dá spekulovat, ale nakonec není důvod nějak zásadně pochybovat, proč by tahle varianta neměla fungovat. Další možností je platba za služby v rámci ekosystému Windows 10. Sem spadá například OneDrive, Skype a všechny další cloudové služby, které budou uživatelům desítek k dispozici.

Windows 10 nahání uživatele pro vyhledávač Bing – například pomocí Cortany – takže to bychom měli další zdroj příjmů. A poslední varianta spočívá v dílčím zpoplatnění funkcí například nad rámec základní funkcionality Windows 10. O této variantě se dá diskutovat, ale určitě není úplně nesmyslná. Ale vše popořadě. Nejdřív musí Redmond dosáhnout oné mytické hranice jedné miliardy uživatelů.

Osobně bych nakonec sázel především na Windows Store a služby v rámci vzniklého ekosystému Windows 10. Každopádně Microsoft má několik zajímavých možností na výběr. Na jakou byste sázeli vy?

Zdroj: Thurrott
reklama