reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak dlouho vaše SSD udrží data? Záleží na teplotě

11.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Jak dlouho vaše SSD udrží data? Záleží na teplotě
Vedle otázky životnosti buněk v moderních SSD se řeší ještě jedna, a sice jak dlouho dokáže SSD uchovat data v případě, že není napájeno. Na to se zaměřily nové specifikace, které velmi zohledňují teploty při skladování.
Tématu uchování dat v bezvadném stavu se ostatně věnujeme i v našem testu OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti. Již brzy uvidíte, zda již nutně pocuchané SSD, které má za sebou celkem 700 TB zápisu dat, dokázalo po dobu dvou týdnů uchovat data v bezchybném stavu. Nyní se ale podívejme na to, co zjistily firmy, které zkoumaly to samé.





SSD jsou dnes velmi oblíbená pro své vysoké výkony, které odsouvají pevné disky do pozadí, ovšem na druhou stranu jim řada uživatelů nevěří, že dokáží uchovat data po dlouhou dobu, čili se nehodí pro jejich skladování. Na druhou stranu, SSD v běžném počítači je vhodné spíše jako rychlé a často používané úložiště a pro zálohování a archivaci dat se nehodí už jen kvůli tomu, že má oproti pevným diskům nevýhodný poměr kapacity a ceny. Ovšem i tak je tu otázka, co se stane s SSD v počítači, které necháme pár týdnů odpočívat a nezapneme jej, což rozhodně není nereálný scénář. Můžeme jet na delší dovolenou, nebo si třeba jen pořídit novější počítač a na ten starý pozapomenout, což ale neznamená, že si neceníme dat, která jsou v něm uložena.





JEDEC si připravil nový standard pro škatulkování SSD na základě toho, jak dlouho dokáží udržet data bez napájení a pak také definují maximální provozní teplotu pro danou třídu (8 hodin denně pro spotřebitelské modely, nepřetržitý provoz pro podnikové). SSD byla testována Intelem v teplotách od 25 °C do 55 °C a tabulky podstatě říkají, že každých 5 °C navíc znamená zkrácení výdrže o polovinu. Pokud necháme naše SSD pro 40°C pracovní prostředí v místnosti o teplotě 30 °C, pak by mělo vydržet s neporušenými daty asi jeden rok a ze zvyšující se teplotou se výdrž rapidně zkracuje. Překvapivé také je, že běžná spotřebitelská SSD na tom jsou v tomto ohledu podstatně lépe než podnikové modely.

Možná že se tedy na SSD začnou lepit upozornění, ať je po použití skladujeme v chladu.

Zdroj: JEDEC (pdf)
reklama