reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak dostat HiFi zvuk z PC?

26.9.2012, Petr Štefek, článek
Jak dostat HiFi zvuk z PC?
V našem dnešním pojednání o spojení PC a hifi si budeme snažit ukázat cestu, kterou se mohou vydat zájemci o kvalitní reprodukci hudby. Tu jim může zprostředkovat právě počítač spolu s adekvátním vybavením.
Kapitoly článku:
První věc, kterou si musíme ujasnit, je částku, jakou chceme za upgrade obětovat. Protože nemůžu postihnout všechny modelové příklady, stanovil jsem si základní dvě modelové situace. První modelový případ bude omezený na cenu 12 500 korun, což je částka, která je takovým základem pro úvahu o upgrade. V případě druhé varianty už budeme uvažovat o čtyřnásobku této ceny. Na této hranici se již můžeme dočkat poslechu srovnatelného s dělenými komponenty hifi třídy v hodnotě desítek tisíc a práci na PC si okořenit opravdu kvalitním poslechem. Možná stejně jako já trávíte u počítače poměrně velkou část dne a na skutečné hifi vám již čas nezbývá. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným?


Hifi PC upgrade do 12 500,-


V případě takto „malé“ částky musíme uvažovat s rozumem a vybrat co možná nejlepší aktivní reproduktory a minimální částku nechat na dedikovaný zdroj zvuku. Budeme v tomto případě tedy vybírat reproduktory do 10 tisíc korun. Svůj výběr zúžíme vynecháním všech multi-kanálových soustav, které jsou v této cenové relaci opravdovou tragédií antických rozměrů. Vynecháme také 2.1 reproduktorové soustavy, které v naprosté většině nedokáží i přes přítomnost subwooferu dodat posluchači přesné a rychlé nejspodnější tóny. Rozpočet v tomto případě opravdu neošálíme a budeme se dívat po řešení „obyčejných“ stereo reproduktorů 2.0.




Musíme si ovšem hned na začátku ujasnit, že z našeho výběru vyřadíme také levné monitory pro domácí studio. Tyto produkty jsou často zmiňovány na různých diskuzních fórech a vřele doporučovány pro běžnou hudbu, což je naprostý nesmysl. Většina těchto reproduktorů je naladěna, aby odkrývala nectnosti v případném pořízeném materiálu a dokázala tak pomoci amatérskému „mistrovi zvuku“ v jeho snažení. Výsledkem je většinou suchá reprodukce s velmi výraznými detaily, což následně dokreslují vaše unavené slechy. Nenechte se proto viklat různými „odborníky“, kteří vám na stůl budou doporučovat právě podobné produkty.

Druhou takříkajíc školáckou chybou je v případě komorního poslechu u vašeho PC hledat mezi regálovými reproduktory a integrovanými zesilovači. Nebudu zde generalizovat, ale většina pasivních reproduktorů potřebuje kromě podstatně většího prostoru, než poskytuje pracovní plocha stolu, také velmi výkonný zesilovač, aby i při nízkých hlasitostech poskytly slušnou dynamiku. Celkově opět problém a nevhodné řešení, neboť ani tyto malé reproduktory nejsou laděny pro nearfield poslech. Výsledek může být velkým zklamáním i po proinvestování desítek tisíc korun.


Aktivní reproduktory

Vhodné reproduktory k našemu účelu jsou například Audioengine A5+ nebo Focal XS Book, které jsme si otestovali také na našich stránkách. Oba zástupce pořídíme do 10 tisíc korun a oba jsou tak trošku odlišní. Focal XS Book vyhoví pro poslech akustických žánrů, a také lehčího rocku nebo popu a poskytnou velmi slušnou dynamiku a přehršel detailů Jejich poslech vás bude jednoduše bavit. Mezi přednosti patří jednoznačně design a také kompaktní rozměry.



Focal XS Book - kompaktní ale dobře hrající


Fyziku neošálíme, a tak slabou stránkou bude v tomto případě objem basů, které končí někde okolo 60 Hz a dolů se již ani hrát nesnaží. Velkou výhodou je přítomnost RCA stereo vstupu pro externí DAC nebo zvukovou kartu. Bohužel reproduktory postrádají výstup pro subwoofer, který by těmto malým hudebníkům občas prospěl. Focal XS Book je jednoduše velmi slušně hrající stylovka, která vyhoví označení hifi. Cena okolo 8 tisíc korun je za obdrženou kvalitu více než adekvátní.




Audioengine A5+ je favoritem v této cenové relaci


Druhou možností jsou osvědčené Audioengine A5+, které jsou více než dvakrát větší než XS Book, a tak samozřejmě můžeme díky objemu očekávat, že budou hrát podstatně níže. Tyto reproduktory už vyhoví také tvrdším žánrům a elektronice (pokud to nebude zrovna techno a podobné). Oproti starší verzi, na kterou si dejte pozor, má model A5+ RCA stereo vstup, což je příspěvek ke kvalitnější reprodukci, protože si nemusíte vystačit s 3.5mm Jackem jako linkovým vstupem. Nebudeme lhát, pokud zde vyslovíme, že do 10 tisíc korun nic lepšího na současném trhu nenajdeme.


Zdroj zvuku

V případě našeho stanoveného limitu nám zbývá v případě pořízení Audioengine A5+ asi 2 500 korun a v případě Focal XS Book asi 4 500 korun. Pokud zvolíte variantu číslo jedna, tak si budete muset vystačit s kvalitní zvukovou kartou a v druhém případě s XS Book se už můžete rozšoupnout a pořídit si základní DAC. Je na každém z vás, jakou cestu si zvolí. Po mnoha osobní zkušenostech doporučují externí DAC od prověřeného výrobce, které je jistým kvalitativním posunem nahoru i v případě takto levného řetězce.


Zvuková karta

Budu se opakovat, ale jako zvukovou kartu vám doporučím léty prověřený produkt Audiotrak Prodigy HD2. Tato zvuková karta je vybavena kvalitním DAC převodníkem a operačními zesilovači, které je navíc možné vyměnit za ještě kvalitnější (a také dražší) modely BB/LME. Nehledejte zde ovšem podporu různých vylomenin typu EAX (Creative) nebo multi-kanálového zvuku. Prodigy HD2 je vybavena podporou formátů do 192 kHz / 24 bitů a také RCA stereo výstupem, takže můžeme tuto zvukovou kartu propojit s vybranými aktivními reproduktory kvalitním signálovým kabelem.






Tuto zvukovou kartu doporučují zakoupit skrz zahraniční servery jako je eBay, jelikož se zde nabízí také varianta Prodigy HD2 Advanced, která má integrovány kvalitnější operační zesilovače BB 2604/2x2134 a DAC AK4396. Spolu s poštovným vás vyjde jako standardní verze z operačními zesilovači JRC4580 a nebudete muset připlácet až 800 korun za upgrade. Audiotrak Prodigy HD2 Advanced DE pořídíte za přibližně 2400 korun. Jedná se o jednou kartu v této cenové relaci, která je určena primárně pro stereo. Bez problému překoná Creative X-Fi Titanium HD a podobné karty.


Externí DAC

V případě, že zvolíte levnější reproduktory Focal, nebo si jednoduše připlatíte bez ohledu na limit, který jsme si stanovili, pak se můžete dívat také po externích DAC, které se vyznačují tím, že se dají k libovolném počítači připojit skrze USB nebo Optický SDIF výstup, a samotný proces dekódování zvuku probíhá mimo počítač, což zvuku jednoznačně prospívá. V cenové relaci do 5 000 korun ovšem nečekejte produkty renomovaných značek s nejlepšími komponenty a fůrou ocenění. My si zde jednoduše počíháme na nejlepší poměr ceny ku výkonu od asijských výrobců (zde se opravdu nemusíte bát – ostatně výše uvedená zvuková karta Prodigy HD2 pochází z Jižní Koreje).



Styleaudio CARAT-PERIDOT2 - all in one řešení za slušné peníze


Věnoval jsem se výběru doporučeného zařízení nějakou dobu a v této cenové relaci se v našich končinách prodávají pouze produkty, které podporují záznamy do rozlišení 16 bitů se samplovací frekvencí 48 kHz. To prostě v dnešní době nestačí. Podíval jsem opět na oblíbený eBay a hned našel náhradu za tyto nezajímavé „strojky“. Za necelých 4 500 korun se dá pořídit velmi zajímavý DAC značky Styleaudio (produkt Carat Topaz Signature jsme si již u nás testovali a dopadl výborně) pod označením Carat Peridot2, který je kombinací sluchátkového zesilovače a DAC.




Protože jsem nechtěl doporučovat něco, co jsem osobně nevyzkoušel a neměl v ruce, tak jsem jeden kousek zkušebně objednal. DAC dorazil z Jižní Koreje za 10 dnů i s proclením přímo domů. Po několika týdnech zkušeností musím potvrdit, že za podobnou cenu je tento produkt skutečná bomba. Podpora záznamů do 192 kHz / 24 bitů je zde samozřejmostí (přes USB je omezení na 96 kHz / 24 bitů), a pro záznamy o nižším rozlišení je k dispozici up-sampling na 192 kHz, což je v této cenovce něco nevídaného. Carat-Peridot2 bez problému utáhne sluchátka Sennheiser HD598 (na AKG-701 už mu síla příliš nezbývá).

Pokud mohu napřímo srovnat s podstatně dražším (asi o 4 000 korun) modelem Carat Topaz Signature, tak zde rozdíl poznáte jen při opravdu dobrém řetězci nebo právě na kvalitních sluchátkách, kde u dražšího modelu je zvuk přeci jen o něco málo rozlišenější a klidnější na výškách. Celkový rozdíl, ale za příplatek příliš nestojí a je lépe zbývající prostředky uložit například na koupi subwooferu Audioengine S8 k firemním monitorům, které jsme si představili v této kapitole.


Hifi upgrade PC do 50 000,-


Pokud se rozhodnete investovat do vylepšení zvuku na PC za sumu, která odpovídá svou výškou cenovce, jež je většina uživatelů ochotna dát za celý počítač, tak to již s audiem na PC myslíte skutečně vážně. K tomuto kroku přistupte, pokud máte dostatek kvalitních audio záznamů ve formátech FLAC a jiných. Sestava tohoto ražení již není příliš vhodná pro přehrávání hudby z iTunes nebo YouTube. Díky podstatně větší částce, kterou máme k dispozici se už můžeme podívat do světa skutečného hifi a navrhnout systém, který bude radost poslouchat.

Přesto, že by zde někdo mohl laborovat s různými kombinacemi subwooferu a aktivních reproduktorů značek jako Audioengine (např. A5+ a S8), budeme klást důraz na opravdový kvalitativní skok v reprodukci. Ten nám nezajistí pouze přidaný subwoofer, ale hlavně primární aktivní reproduktory s podstatně kvalitnějšími měniči, než tomu bylo u levnější sestavy.


Zdroje zvuku

V případě takto velkého rozpočtu se opět budeme snažit, aby na zdroj zvuku padla s ohledem na poměr ceny ku výkonu, co nejmenší částka. Nemá valného smyslu například do externího DAC vložit polovinu rozpočtu, protože vliv na výsledný zvuk bude minimální. Proto se v podobném případě má smysl dívat po zařízeních nejvíce do 10 tisíc korun. Jako hlavní favority můžeme zmínit Arcam rDAC, Musical Fidelity M1 DAC, Cambridge Audio DacMagic 100 nebo Styleaudio Carat Topaz Signature (sluchátkový zesilovač).



Musical Fidelity M1 DAC


Pokud hodláte poslouchat také přes sluchátka a nechcete investovat do samostatného zesilovače, pak volte modely s integrovaným zesilovače, který sice je kompromisem a na náročnější sluchátka stačit nemusí, avšak poměr ceny ku výkonu je zde maximální.


Aktivní reproduktory

Pokud se podíváme do aktivních reproduktorů pro desktop, tak snadno zjistíme, že nabídka není nikterak velká. Mezi mé osobní favority a jedny z opravdu mála reproduktorů, které se hodí pro využití u PC , jsou reproduktory Dynaudio MC-15. Tyto reproduktory vynikají svou dynamikou a prostorovostí, s jakou dokáží vykreslit hudební scénu. Jsme tady ve zcela jiné kategorii, než byly levnější reproduktory Focal nebo Audioengine, které neurazí ani náročnější posluchače, ale výkony Dynaudio MC-15 jsou jim hodně vzdálené.




Dynaudio MC-15 - vyšší liga (subwoofer je zde doporučen)


Tyto malé budky dokáží se svým výkonem 2x 50 W a poměrně subtilními rozměry zaujmout svým zvukem. Mnoho z vyznavačů akustických žánrů nebude pociťovat potřebu dokupovat subwoofer a budou spokojení se vzdušným projevem, jaký tyto reproduktory nabízejí ve spojení s dobrým zdrojem zvuku. Díky kompaktnosti není problém MC-15 na stole umístit tak, aby vaše hlava byla ve středu poslechového trojúhelníku. Na trhu jsou i další možnosti jako Tannoy Precision 8D (44x27x37), které také stojí za pozornost, ale bohužel svými rozměry se na stůl příliš nehodí.





Dynaudio Sub 250 mc - basová jednotka speciálně k modelu MC-15


Dynaudio myslelo také subwoofer, a tak speciálně k těmto malým hráčům můžete klidným srdcem pořídit firemní Sub 250MC. V této cenové relaci dostanete decentně rychlý subwoofer, který nebude pouze hučet místo reprodukce nejspodnějších oktáv. Takto postavená sestava ozvučí bez problémů pokoj okolo 20-25m2 a bez problémů zvládne libovolný žánr bez limitace objemem hlavních aktivních satelitů.



Dynaudio Focus 110A - pokud se nebojíte investic


Pokud přeci jen dáváte přednost čistému stereu, pak můžete zabrousit ještě do vyšších pater a vyzkoušet aktivní model Dynaudio Focus 110A, který má už decentní objem a hlavně podstatně lepší reproduktorové měniče než model MC-15. Ve společnosti dobrého DAC vám podobné reproduktory mohou dělat radost dlouhé roky. Samozřejmě podobný řetězec využijete v případě, že máte sbírku dobře nahrané hudby v adekvátním formátu (jak nějakou získat si povíme dále).

reklama