reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak Google začíná dělat Microsoftu a Applu starosti

20.5.2016, Michal Hala, aktualita
Jak Google začíná dělat Microsoftu a Applu starosti
Softwarový obr z Mountain View začíná dělat konkurentům z Redmondu a Cupertina starosti. Na dvou frontách. Jednak získává díky aplikaci Assistant náskok v oblasti umělé inteligence, jednak už brzy bude možné provozovat všechny aplikace z Androidu na Chrome OS.
Google představil tento týden na vývojářské konferenci I/O 2016 svojí aplikaci Assistant. Ta má oproti konkurenčním Cortaně od Microsoftu a Siri od Applu schopnost vést s uživatelem smysluplnou konverzaci. Jinak řečeno, vyznačuje se konverzačními schopnostmi či dovednostmi. Umí držet nit hovoru a chápat řečené v širším kontextu celé konkrétní konverzace.

Požádáte ho, abych zjistil, co dávají v kině. On vám vyhoví. Pak upřesníte, že chcete něco pro děti. Opět promptně odpoví. Nakonec ho požádáte, aby vám zamluvil lístky. Vyřízeno, hotovo. Tohle ovšem Cortana ani Siri neumí a je otázkou, zda je dohnání náskoku Googlu otázkou blízké doby. Takže obě společnosti každopádně budou mít co dělat, aby dorovnaly krok.

Co s tím hodlá dělat Apple, zatím ven neprosáklo. Ale v případě Microsoftu zjistila tradičně dobře informovaná Mary Jo Foleyová ze ZDNetu, že Microsoft shání vývojáře, kteří by mu měli pomoci odmazat náskok Googlu. To zjistila z náborového inzerátu. Současně v Redmondu pracují na aplikaci Bing Concierge Bot, která má podporovat několik konverzačních platforem - Skype, Messenger, SMS, WhatsApp a Telegram.

Takže ani v Redmondu nespí a uvidíme, čím uživatele překvapí. Záměrně nepíšu nás, protože s naší složitou mateřštinou a pár milióny potenciálních uživatelů asi nejsme na čelních místech pořadníků do budoucna podporovaných jazyků. Může nám to být líto, ale to je tak všechno, co můžeme dělat. Osobně jsem optimista a doufám, že jednou na nás řada přijít musí.


Logo Google


Také druhá novinka z Mountain View prezentovaná na I/O 2016 nepotěší společnosti v Cupertinu a Redmondu. Operační systém Chrome OS brzy umožní spouštět všechny aplikace určené originálně pro Android. Plná podpora aplikací z Androidu bude v Chrome OS dostupná prý na podzim. Být manažerem Applu (toho se to týká částečně) a Microsoftu (toho se to týká víc), začnu vážně přemýšlet.

Chromebooky fungují celkem slušně a jsou velice levné. Takže mohou ohrožovat nejen levné notebooky s Windows, ale umím si představit, že mohou do nějaké míry konkurovat i iPadům. Samozřejmě ne jako tablet, ale jako levnější alternativní řešení. S relativně větším výpočetním výkonem. Microsoft má prozatím štěstí, že na střední a vyšší třídu notebooků zatím (!) Chromebooky nestačí.

Ale kde je psáno, že Google nemůže zapracovat na hardwarových parametrech a začít Microsoft pořádně zlobit (i když pak by musel s cenovkou zákonitě nahoru). Redmond mu navíc pomohl vytvořením odlehčené verze Office pro Android, která ale může mnoha uživatelům stačit a spousta z nich ani nic víc nepotřebuje. Microsoft si takhle paradoxně tak trochu sám pod sebou podřízl větev. Rozhodně jde ze strany Googlu o sice očekávaný, ale přesto strategicky velmi inteligentní tah.

Microsoft by tuhle potenciálně nebezpečnou situaci mohl řešit cenově. Prostě by na svoje aplikace pro Android navěsil cenovky a peníze, které ztratí na desktopu (samozřejmě včetně notebooků apod.) by získával z Chromebooků. Jenže Office pro Android jsou jednodušší a tudíž by musely být levnější než plnohodnotná desktopová verze.

Co myslíte, mohou Chromebooky s Chrome OSem podporujícím aplikace pro Android Microsoftu způsobit větší starosti v segmentu, kde dosud už několik desetiletí dominují jeho Windows?

Zdroj: TechCrunch, ZDNet
reklama