reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak Krzanich přetváří Intel v mladou a perspektivní společnost

18.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Jak Krzanich přetváří Intel v mladou a perspektivní společnost
Krátce po setkání s analytiky z Wall Streetu zamířil Brian Krzanich, CEO společnosti Intel, na setkání Business Update Meeting. Tam už jej čekali zaměstnanci, kteří neměli zrovna přívětivou náladu, neboť je čeká propouštění.
O chystaném propouštění jsme se dozvěděli již z dubnového vyúčtování prvního letošního kvartálu. Tehdy bylo uvedeno, že se bude týkat nějakých 12.000 zaměstnanců, čili 11 procent celkové pracovní síly Intelu. Jde tak o jedno z největších propouštění v historii firmy, která se připravuje na restrukturalizaci a už nechce být jen "tou společností" spojenou s PC.





Zaměstnanci na setkání Business Update Meeting, které je mezi nimi všeobecně známo pod zkratkou BUM (v am. angličtině budižkničemu či somrák), tak neočekávali svého CEO s úsměvem. Dle řady z nich totiž vedení firmy dříve předem neoznámilo, že chystá propouštění, ovšem hodinová diskuze s Krzanichem se stočila k dotazům na rušící se projekty, zavírající se oddělení a také na dlouhodobý cíl celé restrukturalizace.

Krzanich také musel odpovědět na otázku, proč sám přijal zvýšení mzdy zrovna v době propouštění zaměstnanců. Na to odpověděl, že ve své pozici začínal s nízkou mzdou a ta se stále pohybuje pod úrovní toho, co by měl jako CEO brát. Mimochodem v minulém roce si Krzanich vydělal celkem 14,6 milionů dolarů včetně bonusů, náhrad, atd. To je o 3,5 milionu více než o rok dříve. Na to jeden z propuštěných zaměstanců odpověděl, že člověk v jeho pozici si vyšší ocenění zaslouží, ale zda je Krzanich pro takovou pozici vhodný, to už je zcela jiná otázka.

My již víme, že se Intel snaží vymanit ze závislosti na PC průmyslu a chce se více orientovat na servery a propojená zařízení včetně IoT. Chce si také dopřát novou krev v podobě mladých a talentovaných lidí s jiným myšlením, což ale prohlubuje propast mezi Krzanichem a dlouholetými pracovníky. Někdo tak říká, že Intel je uprostřed těžké krize, z níž není vidět cesta ven a jiný zase to, že se právě mění v jinou společnost s perspektivní budoucností, což ale pochopitelně bolí. Tak či tak, ve firmě to vře a zaměstnanci říkají, že v posledních dvou letech to není ta firma, v níž zažili i dlouhé dekády.




- trh s PC už je za zenitem -


Zaměstnanci si tak všímají, že propouštění se týká především těch z nich, kterým už bylo 40 let. V aktuální vlně propouštění šlo dle samotných údajů Intelu ze 79 procent o lidi starší 40 let a v první dubnové vlně to bylo podobné (viz Oregonlive), přičemž se zvyšujícím se věkem už to mohlo být jen horší. Je tak jasné, že se Intel snaží omladit, i když propouštění ještě zdaleka neskončilo.




- propuštěný 58letý Leo Frishberg -


Na druhé straně jsou tu chladná čísla a ta říkají, že pracovní síla Intelu v posledních pěti letech vzrostla ze 100.000 na 112.000, tržby přitom zůstaly na srovnatelné úrovni, ovšem ziskovost klesla. Dle nich tak je propouštění opodstatněné a samotný Intel říká, že o tom, kdo půjde, bylo rozhodnuto "čistě na základě výkonnosti, schopností a obchodních zájmů firmy" a také s ohledem na její transformaci. Intel také zdůraznil, že mezi tyto faktory rozhodně nepatří věk, rasa, původ, pohlaví, sexuální orientace, apod.

Intel také zcela bezprecedentně začal nahrazovat své kmenové výkonné pracovníky lidmi, kteří přišli z jiných společností. Do konce roku v něm skončí i vetarán jako Doug Davis, který dosud vede divizi IoT nebo Kirk Skaugen z Client-Computing Group. To zase ukazuje na snahu přinést do firmy nové myšlení, jež reprezentuje Dr. Venkata "Murthy" Renduchintala, který za 25 milionů dolarů přestoupil z firmy Qualcomm. V ní měl však pověst člověka, který prosazuje své názory velice agresivně a neváhá své podřízené ponižovat, alespoň dle bývalých zaměstnanců Qualcommu (takový byla ale třeba i Steve Jobs). Nyní v Intelu vede PC, mobilní i IoT divizi a v Krzanichovi má velkou oporu a důvěru v provedení reorganizace. V Intelu má však zatím držet nízký profil a na "veřejnosti" se moc neukazuje, ovšem po jednom jeho projevu v květnu proběhla anonymní anketa mezi posluchači, kteří se až na jednoho shodli, že Murthy má sice možná vizi, ale chybí mu strategie.

Uvidíme ale až v příštích letech, kam se Intel bude ubírat, které produkty přibydou do jeho roadmap a které ubydou. Z uvedeného to však vypadá, že PC sektor z této transformace rozhodně těžit nebude a otázka je, jak ta poznamená celou firemní kulturu. Zaměstnanci totiž cítí tlak, jako i jeden 28letý inženýr, který má pocit, že pracuje pro společnost, která jej už nechce.

Zdroj: Business Insider, Oregonlive
reklama