reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak se bude vyvíjet Edge v roce 2016

4.2.2016, Michal Hala, aktualita
Jak se bude vyvíjet Edge v roce 2016
Microsoft odhalil klíčové cíle – chcete-li směry rozvoje – svého nového prohlížeče Edge pro letošní rok. Jsou zajímavé, ale otázkou je, jestli už není trochu pozdě. Pojďte se s námi na ně podívat.
Jason Weber, ředitel programového řízení pro Edge v Redmondu, na blogu specifikoval pět cílů, respektive oblastí na které chce Microsoft letos ohledně svého nejnovějšího prohlížeče zaměřit. Ale nečekejte nic překvapivého, všechny uvedené cíle se daly očekávat. Je jich pět:
  • Nabídnout moderní platformu pro rozšíření založenou na webových technologiích a Windows Store.
  • Posílit všechny zákazníky Edge přístupností a inkluzivním designem prohlížeče.
  • Pokračovat v posilování základů prohlížeče – výkon, bezpečnost a efektivita.
  • Vyvíjet Edge s ohledem na budoucnost webu.
  • Zahrnout více kanálů pro zpětnou vazbu a participaci komunity uživatelů.
Co se týče jednotlivých cílů, prioritou by nepochybně měla být právě rozšíření. Jejich dosavadní absence je největší Achillovou patou Edge především v očích pokročilých uživatelů. Pro leckoho možná nepochopitelný důraz na Windows Store je veden bezpečnostními požadavky. Microsoft to s bezpečností Edge a jeho rozšíření myslí vážně, proto je chce distribuovat právě pomocí svého tržiště.

Druhý cíl přeloženo z „marketingštiny“ do normální řeči znamená profilovat Edge jako přívětivý a uživatelsky příjemný prohlížeč, se kterým se bude dobře pracovat všem uživatelům. Pokud jste Edge už zkoušeli, určitě na tenhle aspekt máte nějaký svůj názor. Co se mě týče, z (ne)designu Edge upřímně řečeno prozatím příliš odvázaný nejsem a konkurenční platformy mi připadají vizuálně mnohem zajímavější a hezčí.


Logo Microsoft Edge


K třetímu cíli rozhodně nelze mít připomínky a je třeba říct, že zrovna výkon Edge je zatím docela uspokojivý. Prohlížeč si totiž nevede špatně ani ve srovnání s konkurencí. Každopádně se nedá ani přinejmenším cokoli namítat, pokud bude Microsoft svůj prohlížeč i nadále ladit, zrychlovat a optimalizovat tak, jak ve svých cílech deklaruje.

Ke čtvrtému cíli Weber vysvětluje, že HTML, CSS a JavaScript sestávají z více než 300 specifikací konsorcia W3C. Specifikace přitom pochází od 400 členských organizací. Pochopitelně žádný prohlížeč – ani Edge, ani žádné konkurenční řešení – nepodporuje, ani nemůže podporovat všechny standardy. Weber slibuje, že se Microsoft bude snažit najít co možná vyvážený přístup mezi podporou co nejvíce standardů a logickým důsledkem v podobě nabobtnání samotného prohlížeče.

Poslední cíl je veden snahou získat co nejširší zpětnou vazbu a vtáhnout do vývoje Edge uživatelskou komunitu kolem něj. A samozřejmě Microsoft nezapomíná ani na komunitu potenciálních vývojářů rozšíření pro svůj prohlížeč. Takže sice jde o povinnou marketingovou omáčku, ale přesto věřím, že v Redmondu se snaží zjistit názory uživatelů Edge.

Co dodat, cíle samotné logiku mají a zdají se být nastaveny dobře. Otázkou je, jestli Microsoft nemá roční zpoždění. Tohle všechno mělo být vyřešeno před rokem či spíše do termínu uvedení Windows 10. Vypuštěním nehotového polotovaru si Microsoft moc nepomohl a Edge zatím žádnou zvláštní popularitu u surfařů zcela pochopitelně nezískal. A o to těžší teď bude přesvědčit uživatele jiných řešení, že Edge dospěl a stojí za vyzkoušení.

Nezbývá než doufat, že Microsoft nebude nakonec Edge doslova vnucovat uživatelům jiných browserů podobným způsobem, jako teď vnucuje Windows 10 uživatelům předchozích verzí Windows.

Zdroj: Microsoft
reklama