reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak se zbavit bloatwaru ve Windows 10? Vyzkoušejte nástroj Bloatbox

26.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Jak se zbavit bloatwaru ve Windows 10? Vyzkoušejte nástroj Bloatbox
Malý open-source nástroj Bloatbox, který stačí jen vybalit a spustit, vyřeší věčný problém s předinstalovanými aplikacemi ve Windows 10. Stejný autor vytvořil také program Spydish pro kontrolu nastavení soukromí, který zvládne i blokovat aktualizace systému.
Po zakoupení nového počítače na vás čeká také spousta předinstalovaných aplikací a některé z nich se mohou objevit také po aktualizacích operačního systému. Problém je ten, že řadu z nich nejspíš nikdy nevyužijete. Pokud si chcete v počítači udělat pořádek, uvolnit místo v úložišti a v některých případech i mírně zvýšit výkon, můžete se pustit do odinstalace tohoto bloatwaru. Chvíli vám to zabere a dříve či později navíc narazíte na problém, že některé aplikace (např. Váš telefon) nelze běžným způsobem odinstalovat.
 
 
Naštěstí existují alternativní způsoby. Jedním z nich je odinstalace přes PowerShell, ale k dispozici jsou také uživatelsky přívětivější možnosti. Pokud si do počítače nechcete instalovat programy pro čištění počítače, které tuto funkci často obsahují, můžete zvolit i nedávno vydaný nástroj Bloatbox. Jeho síla spočívá v jednoduchosti. Stačí si stáhnout ZIP o velikosti něco málo přes 16 kB, který v počítači rozbalíte a spustíte – není nutná instalace. Podobně spartánské je také uživatelské rozhraní. V levém rohu uvidíte seznam aplikací, které lze odinstalovat. Následně můžete označit jednu nebo více položek a kliknout na tlačítko „Add selected“. Tím aplikace přesunete do pravé části obrazovky, která obsahuje položky k odinstalaci.
 
Přidat můžete také všechny aplikace (včetně třeba nástrojů od výrobců PC) jedním kliknutím, ale v takovém případě doporučujeme zkontrolovat, zda se do seznamu nedostala i nějaká důležitá položka. Jediným problémem mohou být názvy některých aplikací, v některých případech totiž není na první pohled jasné, o jaký software se jedná. Potom kliknete na tlačítko „Uninstall“ a počkáte na potvrzení.
 
V každém případě je vždy doporučeno vytvořit bod obnovení nebo provést zálohu Windows 10 pro případ, že byste odstraněním některé z aplikací způsobily nestabilitu systému. Ačkoliv nejsou systémové aplikace ve výchozím nastavení zahrnuty na seznamu, můžete si je zobrazit kliknutím na tlačítko v levém spodním rohu. Blaotbox je šířen jako open-source software a stáhnout si jej můžete zdarma z portálu GitHub, kde také najdete jeho zdrojový kód. Vývoj nástroje stále probíhá a v době psaní článku byla k dispozici verze 0.12.5 (Perseus).
 
Za tímto malým pomocníkem stojí vývojář s přezdívkou Builtbybel (dříve známý jako Mirinsoft), který jej původně chtěl integrovat do svého nástroje Spydish, který umožňuje na jednom místě spravovat nastavení ochrany osobních údajů a zabezpečení ve Windows 10. Nabízí také možnost zakázat velké aktualizace systému (zápisem do registrů) do doby, než Microsoft ukončí podporu používané verze.
 


reklama