reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak to bude s čistou instalací Windows 10 při bezplatném upgradu

3.6.2015, Michal Hala, aktualita
Jak to bude s čistou instalací Windows 10 při bezplatném upgradu
Přinášíme vybrané (staro)nové informace týkajících se Windows 10. Především desítky umožní upgradujícím uživatelům čistou instalaci a pak je tu pár souvisejících drobností, které stojí za zmínku.
Kolem upgradu na Windows 10 se dokola opakuje jedna otázka. Bude možné na základě vlastnictví licence na Windows 7 či 8.1 provést čistou instalaci Windows 10? A jedna související – bude časem možná reinstalace systému s Windows 10 povýšeného z uvedených předchozích verzí Windows?

Řada uživatelů by totiž preferovala čistou instalaci desítek, protože jim jejich starý systém zkrátka připadá zanesený různým balastem. Tohle se týká hlavně IT profesionálů a fandů, běžní uživatelé obvykle vůbec nevědí, o co jde. Mimochodem, také máte ve svém okolí příbuzné, známé, nebo přátele, kteří přešli třeba z Windows 8 na 8.1 a vlastně ani nevěděli, co provádí?


Logo Windows


On to vlastně nemusí být až takový problém. Několika známým jsem povýšil verzi 8 na 8.1 sám, několika upgrade proběhl „sám od sebe“, ale výsledek byl pozitivní. Systém šlapal výborně a podařilo se převést jak nastavení, tak nainstalované aplikace. Ale slyšel jsem i o případech, že se tahle operace nepovedla. Sám jsem ovšem na problémy nikdy nenarazil.

No a teď k té čisté instalaci desítek. Jeden uživatel se přímo zeptal šéfa Insider Programu Microsoftu Gabriela Aula, jak to bude v případě, že bude nutné reinstalovat Windows 10 po 29. červenci 2016. Tedy více než rok po jejich uvolnění. Gabe Aul odpověděl, že jakmile zdarma upgradujete, můžete kdykoli provést čistou reinstalaci. Detail komunikace je na obrázku. Gabe Aul sice mluví o reinstalaci, ale chápal bych to jako čistou instalaci.


Tweet Gaba Aula - čistá instalace Windows 10


Je samozřejmě pravda, že se o tom už šuškalo dřív – mám pocit, že i tady na Světě Hardwaru v diskuzích – ale teď to víme určitě z úst významného představitele Microsoftu. Samozřejmě musí jít o tentýž počítač, tipoval bych, že přinejmenším musí být stejná základní deska. Bezplatný upgrade na Windows 10 se tak trochu podobá OEM licenci.

A jsme u té známé klauzule „po dobu životnosti zařízení“. Takže až vám počítač odejde do křemíkového nebe, budete si s novým muset koupit novou licenci na Windows 10. To se mi zdá docela férové. Je sice pravda, že z krabicové verze upgradujete na verzi vázanou na konkrétní hardware, ale zase zadarmo. Samozřejmě na tuhle férovost můžete mít jiný názor.


Zařízení pro Windows 10


Jelikož jsem ale na webu v různých diskuzích narazil i na nikoli ojedinělé názory, že za FPP předchozí verze dostanete FPP desítek, zeptal jsem se Gaba Aulu na Twitteru. Až budu vědět víc, určitě vám dám vědět.

Drobnost na závěr. Pokud vás otravuje ikonka Windows na liště vyzývající k rezervaci upgrade na Windows 10, lze se jí snadno zbavit. Prý stačí odinstalovat aktualizaci KB3035583 a ikonka zmizí. Samozřejmě pokud si desítky nerezervujete, stejně můžete kdykoli během roku od 29. července 2015 zdarma upgradovat (z verzí 7 a 8.1).

Pokud o těchto tématech sami víte víc, určitě napište do diskuze.

Zdroj: SuperSite for Windows
reklama