reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak vypadá zatmění Slunce na tváři Země?

3.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Jak vypadá zatmění Slunce na tváři Země?
Na konci minulého týdne mohli obyvatelé Jižní Ameriky pozorovat prstencové zatmění Slunce, ale my se nyní můžeme podívat i na to, jak vypadá takové zatmění na tváři Země, na které se tak pohybuje stín Měsíce.
Zatmění Slunce neznáme pouze částečné a úplné, ale také prstencové, které nastane v případě, kdy je zrovna Měsíc od Země více vzdálen, a tak nezastíní celé Slunce. Po něm zůstane "ohnivý prstenec" a právě ten mohli 26. února pozorovat především v Chile a Argentině a pak se tento jev přesunul do Atlantiku a sledovatelný byl ještě i v Africe.





Zveřejněné video ukazuje záběry pořízené čtyřmi různými satelity, což jsou jednak Terra a Aqua americké NASA, pak DSCOVR provozovaný agenturou NOAA a nakonec Suomi NPP (NASA, NOAA a Ministerstvo obrany USA). DSCOVR je přitom umístěn v 1. libračním bodu cca 1,5 milionu kilometrů od Země a ostatní jsou na oběžné dráze.


Co se týče zatmění Slunce, na to se mohou letos těšit právě především obyvatelé Spojených států, jež čeká úplné zatmění 21. srpna. V ten den přeběhne měsíční stín skrz pevninu USA od Oregonu na západním pobřeží až k Jižní Karolíně. Půjde o vůbec první zaznamenané úplné zatmění, které si příroda přichystala exkluzivně pro Spojené státy, neboť když nastalo to poslední, USA ještě neexistovaly.

My se můžeme těšit na zatmění Slunce, které nastane 10. června 2021, ale u nás bude pouze částečné. V Čechách je úplné zatmění ostatně velice vzácné a to nejbližší nastane až v roce 2135, takže pokud chcete tento jev vidět na živo, nezbývá než vycestovat.

Zdroj: Space

reklama