reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké budou Windows 10 21H1? Spíše menší aktualizace

18.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Jaké budou Windows 10 21H1? Spíše menší aktualizace
Pokud od operačního systému chcete, aby alespoň nějak fungoval, pokud možno ničím neotravoval a ve své nové verzi se nijak výrazně nezměnil, máme tu dobrou zprávu. Microsoft si toho pro letošní první velkou aktualizaci desítek nechystá moc.
Systém Windows 10 21H1, jak můžeme nejbližší chystanou verzi nazývat, má být v podstatě založen na funkčních novinkách, které představila už verze 2004 vypuštěná do světa loni na jaře. Ostatně jste si sami mohli všimnout, jak málo se v posledních měsících informovalo o novinkách, které se mají chystat pro budoucí verze systému a to by se také mělo odrazit v její reálné nabídce. 
 
 
I dle blogu na techcommunity.microsoft.com se toho moc dít nebude, pokud jde o Windows Hardware Compatibility Program a spíše si tedy můžeme přečíst o tom, že tu nebudou vůbec žádné změny. To znamená, že z hlediska kompatibility ovladačů nebude třeba nic řešit a to, co fungovalo se systémem verze 2004 či snad ještě staršími, by mělo bez problémů fungovat dál a to značí, že lze očekávat i celkově méně problémů s nástupem nové verze Windows 10. 
 
V ostatních ohledech se také nemluvilo o nových zásadních funkcích, a tak je možné, že nové Windows 10 ve skutečnosti přinesou spíše jen soubor optimalizací, oprav chyb a menších dílčích vylepšení a zkrátka půjde o takový půlroční service pack. 
 
Nejbližší nová verze by ale mohla představovat jen onen pověstný klid před bouří, neboť Microsoft si chystá velkou aktualizaci označovanou za Windows 10 Sun Valley, která asi nepotěší všechny ty, kteří spoléhají na status quo v případě grafického uživatelského rozhraní. Verze Sun Valley by tak mohla dorazit na podzim. GUI by se mohlo celkově "zakulatit", čili můžeme očekávat oblé rohy oken a rámečků, opět přepracované Start menu s novými živými dlaždicemi a podobně. 
 
 
Mnohé by ale jistě zajímalo spíše to, co a zda vůbec něco Microsoft udělá s dlouhodobě schizofrenním nastavením systému, které se dělí na nové Nastavení a staré Ovládací panely. Ale to ještě uvidíme, zda i to bude patřit do zbrusu nového GUI, na to je dnes ještě brzy.  


reklama