reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké důvody se skrývají za koupí Maxtoru Seagatem?

23.12.2005, Jan Vítek, aktualita
Jaké důvody se skrývají za koupí Maxtoru Seagatem?
Před pěti lety svět oblétla zpráva, že firma Maxtor koupila společnost Quantum, čímž se stala v té době největším výrobcem pevných disků. V IT světě se ale věci mění rychle a tak byl nedávno samotný Maxtor koupen pro změnu firmou Seagate...
Před pěti lety svět oblétla zpráva, že firma Maxtor koupila společnost Quantum, čímž se stala v té době největším výrobcem pevných disků. V IT světě se ale věci mění rychle a tak byl nedávno samotný Maxtor koupen pro změnu firmou Seagate poté, co se dostal do finančních ztrát a zaznamenal i problémy s kvalitou svých výrobků.



Vrchní výkonný pracovník Seagate, Bill Watkins, se v interview Computer Worldu svěřuje s detaily o koupi. Seagate, nyní jednička ve výrobě pevných disků, měl o Maxtor zájem hlavně kvůli jeho lepším schopnostem vytvořit záznamová média další generace a potom tu byla pochopitelně i snaha zvýšit tržby. Na druhou stranu si ale u Seagatu chtějí ponechat vlastní roadmapu, tedy alespoň prozatím.




"Vezmeme si jejich budovy a zařízení, vybavíme je naší infrastrukturou a převezmeme jejich zákaznickou základnu. Využívají hodně stejného vybavení, ale mají lepší předpoklady ve výroby médií se svislým záznamem," řekl v rozhovoru pan Watkins. Magnetická média, tedy v našem případě pevné disky, se svislým záznamem nemají magnetické póly bitů vodorovně s plotnou disku, ale kolmo na ni, čímž získávají velkou výhodu v daleko větší hustotě záznamu a tím i větší kapacitě. Problémem může být nutnost značně zkrátit vzdálenost mezi čtecí a zapisovací hlavou a povrchem média. Jiná firma zabývající se implementací svislého záznamu - japonská Hitachi - se již dříve v tomto roce nechala slyšet, že dosáhla hustoty záznamu skoro 30GB na čtvereční palec, což znamená třeba možnost vyrobit 1TB 3,5" pevný disk.

Seagate tak společně s materiální základnou získal i velmi důležité know-how, reprezentující například skupina pracovníků Maxtoru vyvíjející nové experimentální typy pevných disků - tzv. enterprise-class, kombinující osvedčené technologie s nejmodernějšími výkřiky techniky.

Zdroj: XBit Labs, ComputerWorld
reklama