reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké novinky ukáže Microsoft 26. října?

18.10.2016, Michal Hala, aktualita
Jaké novinky ukáže Microsoft 26. října?
Už za týden se koná v New Yorku akce, kde má redmondský gigant představit softwarové i hardwarové novinky. Pojďte se s námi podívat, o co s velkou pravděpodobností půjde a o co nejspíš ne. Stojí to za to.
Oficiálně nejsou k dispozici žádné podrobnosti o programu akce ze strany pořádající společnosti, takže vše dále uvedené berte s určitou rezervou. Nicméně ICT weby nezahálely a tak máme k dispozici různé tipy, co nejspíš bude předvedeno. Na jejich základě vznikl náš přehled, především na základě článku Toma Warrena z The Verge, který se odvolává na zdroje dobře seznámené s plány Microsoftu.

Co se týče softwaru, přesněji řečeno vlajkové lodi Microsoftu v podobě Windows 10, tak tady nejspíš budou představeny novinky z připravované verze Redstone 2 (neboli 1703). Dost možná půjde už o věci známé z Insider Preview sestavení, možná půjde i o pár novinek, které dosud brány společnosti neopustily a jsou k dispozici zatím jen v interních buildech. O ničem převratném se sice nespekuluje, ale můžeme se dočkat i nějakého překvapení (spíš menšího než velkého).

Co se týče zařízení, tak podle webu The Verge je očekáváno představení all-in-one PC nově doplňujícího produktovou řadu Surface. Jiné zdroje píšou i o několika variantách tohoto nového PC z redmondské stáje, které se údajně mají lišit například rozměry displeje. Ohledně zařízení Surface Pro 4 a Surface Book se podle The Verge nové verze neočekávají, byť se i o tomto sem tam spekuluje. Řadu Surface mají doplnit speciální stylové klávesnice a myši určené právě pro nový all-in-one počítač.


Panos Panay
Panos Panay. Zdroj: The Verge


Podle názoru Toma Warrena z The Verge je hlavním cílem akce podpořit zájem o ekosystém Windows 10 tvořený tímto operačním systémem a příslušnými zařízeními. Já tento názor sdílím a upřímně řečeno se není co divit, že se Microsoft musí snažit. Trh s PC se už několik let po sobě potácí někde mezi úpadkem a stagnací, tudíž takovéhle impulsy opravdu moc potřebuje.

Jelikož výrobci PC vypadají, jako když jim došla invence, musí nastoupit hardwarové oddělení Microsoftu vedené kouzelníkem Panosem Panayem. All-in-one Surface PC má být srovnatelný s iMacy, bohužel zatím stále tajemného telefonu Surface Phone se zatím nedočkáme a možná ani příští rok, protože podle některých zpráv se má objevit až v roce 2018.

Představit novinky a pokusit se rozhýbat trh s PC není jen v zájmu výrobců PC ale též samotného Microsoftu, už kvůli novým prodejům Windows 10. Microsoft musí neustále udržovat desítky v centru mediální pozornosti, protože za rohem číhá Google zatím s Chrome OS a časem asi s Andromedou. Jakékoli marketingové zaváhání (včetně ochladnutí PR) by se Redmondu mohlo šeredně vymstít.

Mementem může být třeba nový Chromebook od Samsungu, který bude mít vynikající dotykový 12,3“ displej o poměru stran 3:2 s rozlišením 2400×1600, stylus, kovové tělo a desetihodinovou výdrž na baterii (a cenu do 500 dolarů). To nevypadá špatně, že? Je vidět, že výrobci hardwaru se rozhlížejí i jinde než jen po Windows. Microsoft se musí o to víc snažit. Doba pohodlné dominance na desktopu pomalu končí.

Přemýšlel jsem poslední dobou, co by desítkám marketingově nejvíc pomohlo. Jednak je dát výrobcům PC levněji, neboť Google dává Chrome OS zdarma. Jednak by to podle mě chtělo vzít si na desítky nějakého hodně šikovného designéra (nebo tým designérů) na UI a pořádně vyladit ergonomii (nejen vzhled, ale i způsob práce). Prostě posunout desítky vizuálně i „procedurálně“ o kousek dál. Co myslíte?

Zdroj: The Verge (1, 2)
reklama