reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japan Display vyrobil 17" LCD s 8K a 120Hz

5.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Japan Display vyrobil 17" LCD s 8K a 120Hz
Společnost Japan Display Inc. (JDI) se pochlubila světově prvním displejem, který má na úhlopříčce pouze 17,3" rozlišení 8K, přičemž nabídne až 120Hz obnovovací frekvenci. Najde se však pro takové LCD využití?
Nový displej firmy Japan Display Inc. (JDI) má tedy rozlišení 7680 x 4320 na pouhých 17,3" úhlopříčky. Vyroben je pomocí firemní technologie LPTS (low-temperature poly-silicon) s využitím IPS NEO, díky čemuž mohlo být dosaženo tak vysoké hustoty pixelů, a to přesně 510 PPI (pixelů na palec). Celkově tak má tento displej 33,1 milionů pixelů a za zmínku stojí také maximální jas 500 cd/m2, statický kontrast 2000:1 a pozorovací úhly 176°.





Nový displej je určen pro běžné nasazení třeba v herních zařízeních a je také možné, že zákazníkem bude Japan Broadcasting, který chce v roce 2018 odstartovat vysílání Super Hi-Vision právě v rozlišení 8K. Bude tak muset pro vlastní potřeby zakoupit řadu kvalitních displejů s takovým rozlišením. Společnost JDI ale ještě nezačíná s výrobou těchto displejů ve velkém, to bude ještě nějakou dobu trvat a tato novinka byla vyrobena zatím spíše pro demonstraci technologie. Vystavena bude ve stánku NHK/JEITA, a to příští týden na akci Ceatec Japan 2015.

Samotná společnost JDI mluví o tom, že tento 17,3" 8K displej se může uplatnit při tvorbě obsahu v tomto rozlišení, dále v lékařských přístrojích, ale také v herních systémech, kde je důležité vysoké rozlišení, vysoká obnovovací frekvence a vůbec kvalitní obraz. Když pomineme to, zda by vůbec někdo dokázal při herním zápolení rozlišit 8K od Full HD, pak lze uvažovat nad tím, jaký hardware bychom vůbec museli využít. Jednak jde o výkon grafické karty, která dnes může stačit na 4K či 5K, ale těžko 8K, pokud tedy nespojíme výkon dvou či více karet.

A pak je tu otázka, které rozhraní by dokázalo displej s rozlišením 8K při 120 nebo jen 60 Hz nakrmit. Však jen 4K při 60 Hz potřebuje cca 12 Gb/s datové propustnosti, na což dnes stačí jen HDMI 2.0 nebo DisplayPort 1.2. Chystaný DisplayPort 1.3 bude stačit na 7680 x 4320 při 60 Hz a subsamplingu 4:2:0, ale pro plných 120 Hz by to chtělo spojit dvě taková rozhraní. Je tedy zřejmé, že herní průmysl není na 8K ani zdaleka připraven, ovšem takové displeje se také ještě nechystají na trh. Japan Display zatím neprozradil, kdy je chce začít vyrábět, zda vůbec v této prezentované podobě, natož pak jakou chce nasadit cenu. Je ale hezké vědět, že něco takového je již možné vyrobit.

Zdroj: KitGuru
reklama