reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonský volejbalový tým trénuje s robotem

18.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Japonský volejbalový tým trénuje s robotem
Robotika může pomáhat sportovcům zlepšovat dovednosti. V Japonsku má ženský volejbalový tým poněkud netradičního trenéra. S cvičením ve hře jim totiž pomáhá speciální robot, který zajišťuje obranné manévry.
Roboti mohou pomáhat v oblastech medicíny či být užiteční při nejrůznějších záchranných akcích. Robotické přístroje vědci vyvíjejí i s myšlenkou prozkoumávání jiných planet a těles ve vesmíru, toho chce docílit NASA se svou sadou robotů na objevování ledových měsíců, o kterých jsme se již zmínili dříve. Robotičtí pomocníci ale nachází své uplatnění i ve sportu, kde mohou sloužit jako obtížně porazitelní spoluhráči, kteří téměř nechybují. Takového robota může sportovní tým využít k efektivnímu tréninku, protože se například zvládne pohybovat pohotověji než člověk.

Svého tréninkové robota má tým volejbalistek z Japonska. Na první pohled vypadá poněkud bizarně, protože svým vzhledem sice trochu připomíná člověka, ale jen svou horní částí s umělými horními končetinami. Právě ty jsou pro robota důležité, protože mohou účinně blokovat střely, které přes síť posílá japonský tým. Tři páry rukou jsou připevněny k mobilnímu trupu, který se pohybuje po dráze, aby tři umělí hráči mohli vytvořit různé obranné formace, na kterých se dá trénovat.


Jednotliví roboti se zároveň pohybují i nahoru a dolů, takže mohou odrážet různě vysoké střely. Aby se robotické ruce dokázaly vyrovnat rychlosti letícího balónu, musí být schopné se pohybovat dostatečně rychle. Robotické ruce se dokážou pohybovat až rychlostí 3,7 metru za sekundu, což by mělo předčit lidského hráče. Japonský tým alespoň bude zvyklý na pohotové reakce.

Doposud byl tento tréninkový robot použit při výcviku šesti hráček ženského japonského volejbalového týmu v několika trénincích v průběhu osmi dní. Tréninkový robot má ale svou velkou nevýhodu - zatím se zvládne pohybovat jen v předem určených směrech. Vědci hodlají zařízení vybavit pohybovými čidly, aby roboti mohli reagovat realisticky.

Podobní tréninkoví roboti nemusí zůstat jen u volejbalu, ale mohou se přesunout k dalším sportům, jako je basketbal či různá bojová umění. U volejbalového týmu se stroj setkal s kladnou odezvou, jaký vliv má skutečně na výkonnost hráčů, se teprve ukáže.

Zdroje: engadget.com, newscientist.com

reklama