reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jim Keller se stal prezidentem startupu Tenstorrent, chce tvořit budoucnost HW

6.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Jim Keller se stal prezidentem startupu Tenstorrent, chce tvořit budoucnost HW
Jim Keller, procesorová superstar, se stal prezidentem a CTO hardwarového startupu zvaného Tenstorrent, který si dal za úkol vyvinout nové počítače pro budoucí potřeby. Co konkrétního chce tato společnost tvořit? 
Jim Keller v minulosti pomohl firmě AMD při tvorbě procesorové generace Zen (mimo jiné) a později přišel i do Intelu, jehož brány však před několika měsíci opustil. Šušká se, že to bylo ze stejného důvodu, z jakého Intel opouští i jiní pracovníci, a to kvůli všeobecné frustraci z aktuálního stavu firmy, ale to rozebírat nechceme a v podstatě k tomu ani už není víc co říci. 
 
 
Kellera tak můžeme považovat za superstar v oboru procesorového inženýrství, a to přinejmenším v tom smyslu, že jde o jednu z nejznámějších tváří. Nyní se stává členem představenstva, prezidentem a šéftechnologem (CTO - Chief Technology Officer) ve startupu Tenstorrent. O něm jsme ještě neslyšeli, ale tak už to se startupy bývá. Respektive byla tu jedna malá zmínka o Tenstorrentu, coby partneru firmy GlobalFoundries.
 
Společnost Tenstorrent byla založena díky přesvědčení, že obecný přesun směrem ke strojovému učení vyžaduje i odpovídající transformaci výpočetních schopností hardwaru, jak uvedl Ljubisa Bajic, CEO Tenstorrentu. Dle něj půjde rovněž o hardware zaměřující se na nový styl programování v rámci Software 2.0.  
 
Samotný Keller označuje architekturu, na níž se v Tenstorrentu pracuje, za nejslibnější, která existuje a doslova uvedl, že jeho firma je přichystaná stát se počítačovým obrem nové generace. 
 
Keller do firmy Tenstorrent přichází přímo z Intelu, kde dva roky působil jako Senior Vice President v divizi Silicon Engineering Group. Dříve pracoval také pro AMD jako Corporate Vice President a Chief Cores Architect a pak můžeme zmínit jeho pozice ve firmě Tesla nebo P.A. Semi (dnes už patří firmě Apple). 
 
Nedozvíme se však nic dalšího o tom, na čem konkrétním firma Tenstorrent pracuje a zda její produkty budou určeny pro serverové prostředí, nebo budou určeny i pro běžné zákazníky, zkrátka nic. Můžeme jen dodat, že Tenstorrent má sídlo v Torontu a pracují pro něj experti z oblastí počítačové architektury, ASIC či neurálních sítí a financování zajišťují společnosti jako Eclipse Ventures a Real Ventures.
 
Zdroj: TZ Tenstorrent via VideoCardz 


reklama