reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: AMD dále ztrácí podíl mezi samostatnými grafikami

27.8.2021, Jan Vítek, aktualita
JPR: AMD dále ztrácí podíl mezi samostatnými grafikami
Společnost Jon Peddie Research vypustila do světa svůj další přehled o trhu s grafickými čipy pro PC, kde tak jde o společnosti Intel, NVIDIA a AMD. Jaký byl jeho vývoj ve druhém kvartálu tohoto roku? 
Jon Peddie Research uvádí jako obvykle přehled trhu se všemi grafickými čipy pro PC, čili včetně integrovaných, kde tak figurují také procesory Intel a APU od AMD, zatímco společnost NVIDIA je v tomto ohledu pochopitelně v nevýhodě. Pak tu ale máme i srovnání trhu se samostatnými grafikami a to už je pro NVIDII něco jiného. 
 
 
Jak je vidět, na začátku tohoto roku nastoupil Intel, který vzal podstatnou část podílu NVIDII, přičemž AMD přišlo jen o jedno procento. Příčina je zřejmá, výroba karet Ampere se jednak zatím stále rozjížděla, ale především se zvedl zájem o nová PC a především pak notebooky, který mohl uspokojit pouze Intel. A že AMD také dodává pro notebooky i PC procesory s integrovanou grafiku, tak nepřišlo o velký podíl. 
 
V druhém kvartálu si NVIDIA vzala malou část ztraceného podílu zpět, zatímco AMD opět ztratilo, ale velké změny už celkově nenastaly. V tomto kvartálu se také celkově zvedl počet dodaných GPU o 3,4 % oproti prvnímu kvartálu, přičemž růst zaznamenaly všechny tři firmy a největší pak NVIDIA. 
 

Ovšem jak je na tom NVIDIA vs. AMD na trhu se samostatnými grafikami? Jde o jeden z posledních výsledků, v němž budou figurovat pouze tyto dvě firmy a můžeme počítat s tím, že už od příštího roku se mezi ně protlačí i Intel. 

  2. kvartál 2020 1. kvartál 2021 2. kvartál 2021
AMD 20% 19% 17%
Nvidia 80% 81% 83%
 
Jak je vidět, NVIDIA rozšířila svůj podíl o další dva procentní body, takže nyní ovládá již 83 % trhu s grafickými kartami pro PC. Nejde ale o překvapivý vývoj. AMD má jen omezené 7nm kapacity, které potřebuje pro své moderní CPU všeho druhu, APU, grafické čipy a také nechává vyrábět miliony APU pro konzole PlayStation 5 a Xbox Series. Kdyby se tak do výsledků zkusmo započítala i tato APU, vypadal by podíl firmy AMD jistě výrazně odlišně. 
 
Zdroj: JPR via VideoCardz


reklama