reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: prodeje grafických karet klesají, ale hlavně kvůli sezóně

25.5.2017, Jan Vítek, aktualita
JPR: prodeje grafických karet klesají, ale hlavně kvůli sezóně
JPR Market Share Report ukazuje další vývoj prodejů grafických karet i čipů. V číslech této firmy jednoznačně vede Intel, což znamená, že jde i o integrovaná GPU. Ukazuje se ale, že prodeje samostatných karet s GPU jdou dolů, ale to se dalo očekávat.
Za propad může bezpochyby aktuální sezóna, která je tradičně pro AMD a NVIDII nepříznivá, ale ani Intel si nemůže radostí pískat, neboť celý trh s GPU meziročně klesl o 4,5 procenta a mezikvartálně o 17,5 %. Ovšem meziroční pokles pro NVIDII a AMD činí přibližně 13 %, takže tyto firmy to rozhodně bolí více.




Kaby Lake vs. Volta vs. Vega


Je zdánlivě logické, že pokud by měly prodeje PC zůstat na podobné úrovni a prodeje samostatných karet či prostě samostatných GPU klesat, podíl Intelu vzrostl. Jenomže ono je to samozřejmě tak, že pokud si koupíme počítač se samostatnou grafikou, ten bude mít s vysokou pravděpodobností i integrované GPU v procesoru Intel. Růst u Intelu tak můžeme interpretovat jako více prodávaných procesorů s iGPU, což by se mělo odrazit i ve vyšších prodejích PC. Tomu napovídá i údaj, který značí podíl PC zakoupených s iGPU i samostatnou grafikou. Celkem 31,4 % počítačů bylo prodáno se samostatnou grafikou, což je téměř o 5 procent méně než v předchozím kvartálu.





Celkově se na trh dle JPR v proběhlém kvartálu dostalo o 25,5 % méně samostatných desktopových i mobilních GPU než v bezprostředně předchozím kvartálu a meziroční pokles je o 6 procent. Dle toho můžeme usuzovat, že zájem o grafické karty klesá. Za tím můžeme vidět aktuální situaci na trhu. NVIDIA už má na trhu celou rodinu Pascalů a dá se říci, že kdo o některý z nich měl zájem, ten už si jej pořídil a váhavci dosud čekají na to, co představí AMD. Nyní se prostě čeká na Vegu, neboť se nedá říci, že by řadové Radeony RX 500 vyvolaly velké nadšení.

Zdroj: wccftech
reklama