reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JWST je v pořádku a může letět ještě v prosinci

26.11.2021, Jan Vítek, aktualita
JWST je v pořádku a může letět ještě v prosinci
Aktualizováno: Americká NASA oznámila, že je nucena opět odložit start Vesmírného teleskopu Jamese Webba (JWST), který se nyní již nachází v Kourou, odkud poletí na raketě Ariane 5. Jde ale zatím naštěstí jen o několik dní.
Aktualizace: NASA oznámila, že Webbův teleskop byl už zkontrolován a inženýři shledali, že nebyl níže popsanou událostí nijak poškozen, čili aktuálně platí datum startu stanovené na 22. prosince ve 13:20 našeho času. Nyní už probíhá tankování paliva do nádrží teleskopu, což potrvá asi deset dní. Dále zpráva pokračuje v původním znění:
 
 
Odložení startu bylo oznámeno včera s tím, že čas navíc poslouží ke kontrole a provedení dodatečných testů dalekohledu, a to po jistém incidentu, který se přihodil v průběhu příprav na start. JWST už se nyní nachází v Kourou, čili ve Francouzské Gyuaně, kde má ESA své odpaliště a dříve platilo, že měl startovat 18. prosince. Nyní je zřejmé, že nebude startovat dříve než 22. prosince, což je nejbližší možný termín a ne pevně dané datum, neboť samozřejmě záleží na tom, zda kontrola a testy neodhalí nějaký závažný problém či poškození. 
 
 
Co se ale přihodilo? Technici se zrovna chystali vysadit teleskop na adaptér pro připojení k raketě, zrovna když jedna z upínacích objímek povolila, což způsobilo, že se celý teleskop prudce zachvěl. Jde tak právě o vibrace, které by mohly teleskop poškodit, i když ten je stavěn i testován na to, aby přežil i prudké vibrace raketového nosiče při startu. Nicméně z popisu není moc jasné, co uvolnění objímky skutečně způsobilo a jak prudký ráz to byl. 
 
NASA už má nyní ustanovenou novou komisi, jejímž úkolem bude nyní otestovat systémy teleskopu a prohlédnout jej. To by mělo zabrat většinu tohoto týdne a poté nám NASA sdělí, jak tato kontrola dopadla. Až poté se budou moci obnovit přípravy na start, takže můžeme doufat, že půjde jen o další ztracené čtyři dny a ne o něco horšího. 
 
Čili aktuálně platí nejbližší termín startu 22. prosince.


reklama