reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

K čemu může být domácí NAS

8.3.2016, PR článek , inzerce
K čemu může být domácí NAS
Počet zařízení, které jsou zapojeny do běžné domácí sítě, v posledních letech roste. Kromě několika počítačů jsou to tablety, telefony nebo třeba chytré televize. A právě do takové zahuštěné sítě se skvěle hodí domácí úložiště, NAS.

Redakce Světa hardware není autorem tohoto článku a nezodpovídá za jeho obsah.


Abyste mohli všechny výhody domácích úložišť NAS využívat, musíte mít nejprve pořádnou domácí síť. Zejména z estetických důvodů ideálně bezdrátovou, tedy za pomocí technologie Wi-Fi. A abyste měli Wi-Fi síť, potřebujete si domů pořídit vhodný router.


NAS jako externí disk


Základní funkcí síťového prvku zvaného NAS je nahrazení externích disků. Zjednodušeně řečeno je NAS jakýsi rámeček pro připojení externího pevného disku. Tento rámeček ale není připojen k jednomu počítači prostřednictvím USB kabelu, ale ke všem zařízením v síti prostřednictvím Wi-Fi. Obvykle mívá NAS podobu malé počítačové skříně, do které můžete umístit nejméně jeden, častěji ale nejméně dva pevné disky. Další pak lze připojit přes vestavěné porty USB.

Tyto disky se mohou chovat různými způsoby. V nejjednodušším případě mohou být sloučeny do jednoho obřího diskového prostoru, který můžete využít třeba pro uložení svého filmového nebo hudebního archivu. Pokud hodláte do NASu ukládat důležitá data, například nenahraditelné rodinné fotografie, možná využijete tzv. zrcadlení disků. Dva stejně velké disky budou poté fungovat tak, že všechna ukládaná data budou souběžně ukládána na oba disky. V případě selhání jednoho jsou pak k dispozici na tom druhém.

A teď to nejdůležitější. Fakt, že je NAS připojen do vaší domácí či pracovní sítě, ve skutečnosti znamená, že data v NASu uložená budou k dispozici ze všech zařízení, která se nacházejí ve stejné síti. (Popravdě řečeno mohou být k dispozici odkudkoliv z internetu, pokud to povolíte, například prostřednictvím protokolu FTP). Každý mobil připojený k vaší domácí Wi-Fi, všechny počítače, chytré televizory nebo tablety mohou přistupovat k souborům uloženým na discích NASu, prohlížet je, přehrávat či spouštět.

NAS jako tiskový server


NAS ale není jen velký externí disk přístupný všem zařízením v síti. Můžete k němu připojit třeba tiskárnu, která pak bude umožňovat tisk odkudkoliv. Ano, mnohé tiskárny tuto funkci samozřejmě nabízejí samy o sobě a žádný NAS k tomu nepotřebují. V domácnostech je ale stále celá řada starších tiskáren, a u těch se to může hodit.

Z uvedeného je patrné, že NAS nemůže být jen „hloupý“ rámeček na pevný disk. Pro plnění funkce tiskového serveru musí mít jakousi inteligenci, a ta je většinou zajištěna operačním systémem Unix běžícím na nějakém zjednodušeném počítači.

Díky tomu může NAS plnit řadu jiných funkcí. Zvládne plnit roli jednoduchého webového serveru, poskytovat přístup k datům pomocí FTP, samočinně stahovat data z internetu například prostřednictvím torrentů, zpřístupňovat svůj obsah v podobě Dropbox složek a tak dále, a tak podobně.


Podle čeho vybrat?


Na trhu je celá řada NAS serverů lišících se různými parametry. Podle čeho se rozhodovat při koupi?

1. Počet disků
Pokud nechcete používat funkcí zrcadlení disků (RAID 1), není v podstatě moc důvodů, proč připlácet za vícediskové NASy. Samozřejmě, rozdělení dat na více fyzických disků znamená, že při havárii jednoho z nich nepřijdete o všechna data, stejně tak se nabízejí různé možnosti přesouvání dat v případě výměny disku. Tyto funkce ale většinou dokáže splnit externí disk dočasně připojovaný přes USB.

2. Spotřeba
Proč vlastně disky nepřipojit do klasického počítače a nepoužít funkci sdílení? Počítač totiž většinou neběží celý den, což NAS klidně může. Klasický počítač má taky výrazně vyšší spotřebu než NAS, který je přeci jen optimalizován na minimální energetické nároky. Nemá „zbytné“ komponenty, jako třeba grafická karta, umí lépe pracovat s vypínáním disků apod. Čím nižší spotřeba při provozu a čím nižší spotřeba ve stand-by módu, tím lépe.

3. Hlučnost
Pokud předpokládáte, že váš NAS poběží ve dne v noci, má smysl uvažovat o jeho hlučnosti. Zvuky přitom nevydávají jen rotující disky, ale také vestavěné ventilátory uvnitř NASu. Kdyby vám náhodou ani tichost nejtiššího NASu nevyhovovala, můžete to vyřešit automatickým vypínáním v době, kdy jdete spát (a přístup na disky nepotřebujete) a automatickým zapínáním v době, kdy obvykle vstáváte.
reklama