reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

K čemu vůbec jsou karty Founders Edition? Prý k řešení problémů

30.9.2016, Jan Vítek, aktualita
K čemu vůbec jsou karty Founders Edition? Prý k řešení problémů
NVIDIA s představením generace Pascal odstartovala také kontroverzní program, když začala vydávat na trh karty série Founders Edition. Ty mnoho výrobců vidí jako snahu slíznout smetanu, ale tak to prý není.
NVIDIA začala jako první nabízet karty GeForce GTX 1080 Founders Edition, a to 27. května, přičemž jejich stanovená cena byla 699 dolarů. Až výrazně později mohli výrobci karet jako EVGA, MSI, Gigabyte a jiní začít prodávat své verze karet, přičemž jejich doporučená cena byla stanovena na 599 dolarů. Někteří za tím přirozeně viděli snahu NVIDIE slíznout smetanu tím, že jako první exkluzivně nabídne velice očekávané karty, a to navíc za zvýšenou cenu. Existuje dost lidí, kteří jsou ochotni si připlatit za to, že získají novou kartu mezi prvními. Ostatně nových GeForce byl krátce po vypuštění na trhu velký nedostatek, což svědčí o velkém zájmu.





CEO společnosti NVIDIA Jen-Hsun Huang ale k tomu řekl, že cílem opravdu nebylo zajistit si přísun financí z exkluzivního prodeje karet. Už dříve také Huang trval na tom, že NVIDIA nebude zasahovat do prodejů grafických karet s jejími čipy a nyní říká, že karty série Founders Edition jsou vyráběny "čistě pro vyřešení problémů v návrhu nových grafických karet".

Jinými slovy chtěla NVIDIA zajistit, aby časným prodejem karet Founders Edition získala čas na vyřešení případných problémů a provedení změn, což mělo posloužit právě především jejím AIB partnerům, aby se mohli lépe připravit na vypuštění svých produktů. Chce se ale dodat, že finance z těchto prodejů dražších karet natěšeným zájemcům jsou takový příjemný bonus k altruistickým snahám NVIDIE.

Je také otázka, zda to posloužilo nám zákazníkům, že se dostaly na trh nejdříve výrazně dražší karty od NVIDIE se základními takty. Nedávalo pak velký smysl, aby výrobci začali své často přetaktované modely s výkonnými chladiči nabízet levněji. Nicméně nyní už je situace taková, že například GTX 1070 Founders Edition od MSI pořídíme za stejnou sumu jako MSI GTX 1070 ARMOR 8G OC, čili přetaktovanou verzi s lepším chladičem. To samé platí i pro verze s čipem GTX 1080, přičemž na trhu má MSI také levnější modely AERO, ale výrazně dražší GAMING Z, SEA HAWK X a jiné. Karty Founders Edition tak dle očekávání patří mezi ty levnější, což platí i na západních trzích, kde si referenční karty drží svou výchozí cenu (GTX 1080 Founders Edition za 699 USD) a základní modely GTX 1080 třeba na Newegg.com stojí přinejmenším 629 USD.

Mimochodem, jsou tu také novinky ohledně karet s čipy GeForce GTX 1050, které mají poskytnout výkon přibližně jako GTX 960. Ty už prý NVIDIA začala rozesílat svým AIB partnerům a ti se mají chystat začít představovat své nové modely ke konci října.

Zdroj: Hexus.net
reklama