reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaby Lake slibuje vylepšené iGPU s podporou HDR

22.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Kaby Lake slibuje vylepšené iGPU s podporou HDR
Obecně se uvádí, že procesory Intel Kaby Lake by neměly přinést velké změny v architektuře, avšak vypadá to, že přinejmenším pro jejich integrovaná GPU to platit nebude. Ta mají přinést podstatné změny a novinky.
Právě aktuální procesory Skylake měly dle už neplatné dvouleté strategie Tick-Tock přinést podstatné změny v architektuře, a to oproti předchozím Broadwell. Nový tříletý model Process-Architecture-Optimization ale už nepřinese hned po Skylake procesory využívající nový výrobní proces, ale optimalizovanou generaci vyráběnou tím stávajícím, což bude Kaby Lake a až po ní následuje 10nm generace Cannonlake. Ovšem pokud Intel potřebuje provést změny, rozhodně nemá důvod čekat na generaci, která přijde až po Cannonlake, čili Icelake, i když rozšíření funkčnosti iGPU se nedá označit za velké změny v celé architektuře. A není ani divu, že pokud se něco v procesorech Intel mění, je to především grafika, na níž je stále co zlepšovat, zatímco výkon procesorových jader desktopových procesorů se moc nezlepšuje a mnoho uživatelů to ani nepotřebuje.





Takže co nám integrovaná GPU v generaci Kaby Lake nabídnou oproti 9. generaci v procesorech Skylake? Půjde především o podporu High Dynamic Range (HDR), Wide Color Gamut (Rec.2020) a HDCP 2.2. Kaby Lake budou moci hardwarově kódovat a dekódovat VP8, HEVC 8b, VP9 a HEVC 10b, zatímco Skylake si musí s VP9 a HEVC 10b poradit softwarově. Kaby Lake tak zvládnou 10bitové dekódování HEVC a VP9 a stejně jako Skylake zvládnou i 8bitové kódování a dekódování HEVC a VP8.

Na procesoru Kaby Lake a jeho integrovaném GPU tak budeme moci přehrát video v Ultra HD z Netflixu a také by neměl být problém s videem z YouTube/Google Hangout s rozlišením 4K a 60 snímky za sekundu. V prohlížeči Chrobe bude možné využít hardwarovou akceleraci VP9. Kaby Lake mají také zvládnout připojit až tři displeje s rozlišením 4K/Ultra HD s 60 Hz nebo jeden 5K displej s 30 Hz.

Nové procesory můžeme očekávat spíše až v příštím roce, i když dle oficiálních informací Intelu se stále počítá s koncem tohoto roku.

Zdroj: Fudzilla
reklama