reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kapacita Xbox Series S a X lze teoreticky rozšířit pomocí adaptérů CFexpress

10.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Kapacita Xbox Series S a X lze teoreticky rozšířit pomocí adaptérů CFexpress
Zatímco majitelé konzolí PlayStation 5 už mají možnost si snadno rozšířit kapacitu základního úložiště, v případě Xbox Series S a X lidé zatím měli smůlu, ovšem i tak se jedno řešení našlo, a sice pomocí adaptérů.
Do konzolí PlayStation 5 můžeme díky moderním verzím firmwaru snadno nainstalovat další SSD a vybrat si můžeme mezi běžnými modely M.2 2280 pro PCIe 4.0, pokud mají dostatečný výkon. Sony přitom nabízí i podrobný návod a seznam podporovaných modelů, které si můžeme tak sami koupit a zakrátko nainstalovat. Microsoft šel jinou cestou a ve spolupráci se Seagate nabízí příslušný produkt Seagate Storage Expansion 1TB, který ovšem přijde na 5800 Kč, což skutečně není úplně výhodná koupě, nicméně ani výkonná SSD vhodná pro PS5 nejsou levná. 
 
 
Jde ale i o to, že Microsoft nám nedává takovou svobodu výběru jako Sony, ale nakonec se ukázalo, že lze využít adaptéry CFexpress, na jejichž modifikaci jsou založeny právě i karty nabízené firmou Seagate. Rozdíl je ten, že tyto karty jsou určeny už pro PCIe 4.0, zatímco CFexpress běžně využívá PCIe 3.0 se čtyřmi linkami a je kompatibilní s NVMe. 
 
 
Modder z Bilibili tak vyzkoušel, zda by náhodou nebylo možné využít adaptér CFe s NVMe SSD zapojený v Xboxu. Jenomže měl po ruce SSD CH SN530, které se využívá právě v moderních Xboxech, což znamená, že ty jsou schopny tento hardware rozpoznat a že ten byl už správně naformátován. K dispozici tu byla plná propustnost adaptéru při čtení, čili 1700 MB/s. 
 
Jisté je, že konzole nerozezná jiné karty CFexpress, jako je typ B s PCIe 3.0 x2 určený pro fotoaparáty, ovšem je otázka, zda jde o celkovou nekompatibilitu, nebo třeba jen o to, že SSD není správně naformátované. 
 
Čili rozšíření kapacity konzolí Xbox pomocí přímo nepodporovaných úložišť je sice teoreticky možné, ale je otázka, jaká tu budou omezení a zda může stačit jen fungují redukce a správně naformátované SSD. Jisté je, že to nebude snadné a pro běžného zákazníka bude mnohem lepší si raději připlatit za oficiální kartu. 
 
Další věc je ta, že oficiální karty mají poskytovat stejný výkon jako interní SSD v konzolích Xbox, čili 2,4 GB/s (nekomprimovaně), čili adaptéry s maximem 1,7 GB/s by mohly představovat brzdu. 


reklama