reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kartám EVGA explodují měniče napětí, jak firma reaguje?

1.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Kartám EVGA explodují měniče napětí, jak firma reaguje?
Nedávno se objevila zpráva, že grafické karty EVGA GeForce GTX 1070 a GTX 1080 představují nebezpečí. Jde o jejich měniče napětí (VRM), které se přehřívají a mohou i explodovat, což se již stalo. Jak reaguje EVGA?
Nemusíme si tedy "zoufat", protože i v desktopovém světě máme explodující hardware. Tentokrát se to Samsungu vyhnulo a postiženou firmou je EVGA, která byla vždy brána za výrobce kvalitních grafických karet se specializací právě na modely od NVIDIE. Většina uživatelů přitom moc nepřemýšlí nad tím, od jakého výrobce si pořídí grafickou kartu, ale nyní se ukazuje, že tento výběr může mít svou váhu i z hlediska naší osobní bezpečnosti. Však explodující grafika může představovat hrozbu pro náš majetek a potažmo i náš život.





V tomto případě jde výhradně o grafické karty EVGA s čipy GeForce GTX 1080 a GTX 1070, přičemž z údajů na fórech Reddit i firemních na serveru EVGA vyplývá, že již selhalo větší množství karet, a to s fatálními následky pro ně samotné. Jistý Mydst z Reddit přímo uvedl, že viděl svou kartu explodovat a následně vzplanout a další už hned poukázali na recenzi na Tom’s Hardware Guide, která ukázala, že měniče napětí na EVGA GeForce GTX 1080 FTW dosahují v zátěži teploty téměř 107 °C, zatímco samotné GPU běží o poznání chladněji. Dá se také říci, že teplem od VRM trpí také paměti, které měly celých 96 °C.





Společnost EVGA nejdříve reagovala tak, že nabídla všem svým zákazníkům teplovodivé podložky pro VRM zdarma a dodala k tomu, že tyto měniče jsou plně schopny vydržet tak zvýšené teploty. V jejím vyjádření se píše, že testy použité německým Tom's Hardware zahrnují využití testu Furmark, který grafické karty zatěžuje až příliš, a to nad rámec toho, co je potká v praxi. V tom má jistě pravdu, neboť Furmark je široce znám svými extrémními nároky. Firma souhlasí s tím, že jde o dobrý přístup ve snaze zjistit, čeho je karta schopna a jak se vypořádá s tepelnou zátěží v nejhorším možném scénáři a že podobné testy sama využívá v komoře s teplotou 30 °C a s tepelnými sondami na klíčových součástkách.





Rozhodla se tak tyto testy provést znovu a dle ní jsou teploty v napájecí oblasti i u pamětí naprosto v pořádku a k tomu přiložila také svůj snímek s tepelnou mapou karty zatížené Furmarkem. Ten se ale týká karty s dodatečně aplikovanými teplovodivými podložkami mezi PCB a zadním krytem karty a také mezi PCB a chladičem (čili z přední strany karty). Doporučuje svým zákazníkům provést podobnou úpravu, přičemž potřebné podložky si mohou u ní objednat. Tím ale také v podstatě přiznává své pochybení, i když říká pouze to, že tepelné podložky nabízí pro případ, že zákazníci chtějí dosáhnout nižších teplot. Server Tom's Hardware by také měl přinést nový test karet EVGA s těmito podložkami.

Někteří tak vidí vysvětlení situace ze strany výrobce jako nedostatečné, když jiné karty s tím problém nemají, a jistě mají také pravdu, když říkají, že oprava produktu za 400 dolarů touto formou není vhodné řešení.

Zdroj: HotHardware
reklama