reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Karty se dvěma čipy ATI HD 2600 XT na dohled

3.7.2007, Jan Vítek, aktualita
Karty se dvěma čipy ATI HD 2600 XT na dohled
AMD v předchozích dnech konečně vypustilo na trh i nové mainstreamové grafické karty řad HD 2400 a HD 2600, které se vzhledem k výkonnější konkurenci musejí prodávat za zajímavé ceny. Na nižší výkon má však AMD recept v podobě využití dvou...
AMD v předchozích dnech konečně vypustilo na trh i nové mainstreamové grafické karty řad HD 2400 a HD 2600, které se vzhledem k výkonnější konkurenci musejí prodávat za zajímavé ceny. Na nižší výkon má však AMD recept v podobě využití dvou grafických jader na jedné kartě s možností dvě tyto karty dále zapojit do Quad-CrossFire režimu.



CrossFire může být i řešením proti brutálnímu výkonu karet NVIDIA GeForce 8800 Ultra, kde za velmi podobnou cenu dva Radeony HD 2900 XT dokáží poskytnout výrazně vyšší výkon, jak se pro Beyond3D vyjádřil Eric Demers, senior GPU architect firmy AMD. Ovšem to bychom museli zapomenout na další nevýhody v podobě dvojnásobné spotřeby, nároků na mocnější napájecí zdroj a samozřejmě také podstatně vyššího hluku, jenž už s jedním Radeonem není zrovna příjemný.

Radeony HD 2600 XT si proti GeForce 8600 GTS stojí výkonově podobně neslavně a to by chtělo AMD společně se svými partnery napravit. Firmy GeCube, Sapphire a některé další proto nabídnou grafické karty se dvěma čipy HD 2600 XT, které budou pracovat v CrossFire módu. Karty Gemini Radeon HD 2600 XT se dvěma GPU by se tak měly prodávat za ceny od 190 do 250 USD. Problémem mohou být ovladače, které se musí na takové karty optimalizovat a v tomto ohledu ATI nemá zcela čistý štít (vzpomeňme na ATI Rage Fury MAXX a marné čekání na ovladače pro Windows 2000 a problémy s posledními ovladači vůbec) a otázkou je prý také kompatibilita s jistými základními deskami. Problémům se se svými GeForce 7950 GX2 nevyhnula ani NVIDIA, která vlastníky této karty zpoždováním ovladačů (OS Vista) nejednou naštvala.

Zdroj: X-bit labs
reklama