reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX Predator: výkonné SSD přichází

24.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Kingston HyperX Predator: výkonné SSD přichází
Společnost Kingston Technology Company již dříve v tomto roce představila svá nová výkonná SSD s názvem HyperX Predator, která slibují datovou propustnost až 1400 MB/s. Nyní to vypadá, že se konečně dostanou na trh.
Situace na trhu s rychlými SSD pro rozhraní M.2 není zrovna růžová, pokud jde tedy o výkonné modely, jež se svými schopnostmi dostaly daleko před možnosti rozhraní SATA 6 Gbps. Pokud se podíváme na ten náš, pak modely překonávající nějakých 600 MB/s (teoretické maximum pro aktuální SATA) se dají spočítat na prstech jedné ruky a ještě nám nějaké zbydou. V podstatě jde pouze o starou řadu Samsung XP941, pak Plextor M6e a možná Lenovo 4XB0F86400, ovšem ono Lenovo je určeno pro notebooky X1 Carbon a u něj ani nejsou udávány základní specifikace. Vzhledem k ceně by to ale mělo být rozhodně lepší než 600 MB/s. A co se týče Plextoru, pro řadu M6e je strop 770 MB/s a zápis jen slabě přesahuje 600 MB/s, a to jen u nejlepšího modelu s kapacitou 512 GB.

Další věc je cena. Plextor M6e s kapacitou 512 GB nás přijde na téměř 12 tisíc korun s daní, přičemž Samsung SSD 850 Pro se stejnou kapacitou vyjde o téměř 4000 Kč levněji a s podobnou cenou se prodává i zbrusu nový OCZ Vector 180. Levnější Samsung 850 EVO nebo OCZ Vertex jsou pak ještě levnější se srovnatelným výkonem. Těch cca 200 MB/s navíc u M6e nás tedy přijde pěkně draho a 400 MB/s navíc u Samsung XP941 ještě dráž, takže už je konečně čas na to, aby se tyto poměry začaly měnit. Však rozhraní M.2 se rozšířilo už loni v létě a v nové generaci platformy Intel Skylake + Intel Series 100 chystané pro tento rok se s rychlými SSD počítá.

Nedávno přišly na trh Samsung SM951 slibující díky čtyřem linkám PCIe 3.0 rychlost čtení až 2150 MB/s a zápis 1550 MB/s, což jsou již zajímavé hodnoty. Nicméně toto SSD zatím na trhu nenajdeme a vypadá to, že pokud ano, pak jako OEM hardware prodávaný v již hotových počítačích. No a pak tu máme Kingston HyperX Predator, jenž sice nedosáhne výkonu nového Samsungu, ale jeho 1400 MB/s také není k zahození.





Kingston HyperX Predator přichází na trh v podobě kartičky pro M.2 a zakoupit si také budeme moci i model s adaptérem v podobě karty pro klasické rozhraní PCI Express. K dispozici budou verze s kapacitou 240 a 480 GB, jež by se ani nemusely moc lišit s ohledem na výkon. Kingston zatím uvádí jen to, že se můžeme těšit na čtení až 1400 MB/s a zápis 1000 MB/s, což se samozřejmě týká sekvenčních operací a pak to bude výkon 130.000 a 118.000 IOPS pro náhodné čtení a zápis 4 kB.

Co se týče výdrže, pak zde Kingston uvádí pozoruhodnou hodnotu 1,7 DWPD (Drive Writes Per Day). To znamená, že můžeme po dobu záruky zapsat na disk denně 1,7násobek jeho kapacity nebo 805 GB za den. To se týká 480GB verze, která má více buněk pro rozložení zátěže a platí to po dobu 3leté záruky. To znamená, že 480GB HyperX Predator má zvládnout celkový zápis přes 570 TB, a to je o mnohem vyšší hodnota, než jakou obvykle udávají firmy jako Samsung či OCZ u svých lepších modelů (řady OCZ Vector mají zvládnout 90 TB). Je zřejmé, že i modely od Samsungu a OCZ toho zvládnou daleko více, než mají uvedeno ve specifikacích, ale Kingston je v tomto evidentně daleko sebevědomější.

Predator využívá kontroler Marvell Altaplus 88SS9293, a to nejspíše jako vůbec první model. Tento kontroler využívá AHCI a rozhraní PCIe 2.0 x4. Můžeme ale očekávat, že jeho cena nebude nízká, ale to je zřejmé. Mluví se o ceně téměř dolaru za gigabajt, což je v souladu s cenou ostatních podobných modelů. Uvidíme tedy, za jak dlouho se po včerejším oficiálním ohlášením dostane na náš trh.

Zdroj: tomshardware.com
reklama