reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston mezi výrobci DRAM modulů stále zcela dominuje

7.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Kingston mezi výrobci DRAM modulů stále zcela dominuje
Málokterý trh vypadá dle rozložení sil jednotlivých výrobců tak jako trh s moduly DRAM. Tomu zcela dominuje jedna firma, a sice Kingston Technology, která se z výšky svého piedestalu může jen s úsměvem koukat na souboj ostatních pod sebou.
Paměťové moduly firmy Kingston jsou velice často vidět i v maloobchodní nabídce, kde jde ovšem spíše o její herní značku HyperX, nicméně na tomto trhu není celková dominance mateřského Kingstonu ani tak moc patrná. Jak přitom ukázala nedávno zveřejněná čísla týkající se výrobců samotných pamětí, výrobci modulů mohli rovněž počítat s prudkým růstem tržeb. 
 
 
Pokud jde ale o celková čísla předkládaná firmou TrendForce, pak ta mluví jasně. Nejdříve je tu Kingston, pak dlouho, dlouho nic a až pak všichni ostatní. Kingston přitom v poslední době ztratil přes dva procentní body ze svého podílu, jenomže ten i tak v minulém roce činil 78 procent a firma ADATA na druhém místě má pouze 3,2 %. Rozdíly mezi firmami na druhém až šestém místě jsou také velice malé, kvůli čemuž se pořadí v poslední době značně promíchalo, k čemuž přispěl i celkově vysoký růst prodejů, jejž dokázali využít právě spíše menší výrobci. Ale ne všichni a ne stejnou měrou. 
 
 
I Kingston dokázal meziročně utržit o 2 procenta více, ale firmy ADATA a Kimtigo si své tržby rozšířily o necelou polovinu, nicméně i tak jde oproti velkému Kingstonu o trpaslíky, kteří nijak neohrožují jeho pozici. Kingston dle TrendForce přitom v minulém roce zvolil opatrnou strategii kvůli nejistému vývoji na trhu ovlivněném pandemií, přičemž nyní je samozřejmě už zřejmé, že se vyplatil spíše agresivní přístup a rozšiřování výroby, z čehož těžily spíše menší firmy. 
 
Mezi nimi se ukazují i nám méně známá jména jako Ramaxel, POWEV či zmíněné Kimtigo. Všechny tři jsou čínské společnosti ze Šen-čenu, s jejichž produkty se tak my zpravidla nesetkáme. Smart Modular Technologies, která jako jediná dokázala v době celkového růstu dosáhnout nižších tržeb, je zase aktivní především v USA a jihoamerických zemích. Ostatní jako ADATA, Team Group, Patriot Memory, Apacer Technology a Innodisk už naopak známe velice dobře. 
 
Tento rok bude ještě patřit spíše pamětem DDR4, ale v příštím už ve větších počtech nastoupí nové DDR5, i když ty budou i nadále z hlediska tržeb tvořit jen malý podíl na trhu s DRAM. 


reklama