reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Komponent pro Wi-Fi 6E je nedostatek, tato generace bude často přeskočena

7.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Komponent pro Wi-Fi 6E je nedostatek, tato generace bude často přeskočena
Výrobci připravili první hardware pro standard Wi-Fi 6E už v polovině minulého roku, čili v době, kdy zvláště z pohledu PC firem panoval ten nejhlubší nedostatek hardwaru. Ten ale v případě Wi-Fi pokračuje.
Wi-Fi 6 bylo dle THW citujícího Dell'Oro Group přijato vcelku rychle a příslušné routery a adaptéry pro 802.11ax se na trhu uchytily brzy, ovšem to neplatí pro nejnovější standard Wi-Fi 6E. Za to prý může jednak nedostatek potřebných komponent a pak také nové regulace v 6GHz pásmu (hlavní novinka verze 6E oproti 6), což znamená, že v mnohých případech bude standard 6E prostě přeskočen a zákazníci přejdou v příštím roce rovnou na Wi-Fi 7. 
 
 
Podporu rozhraní Wi-Fi 6E tak dnes logicky najdeme jen na drahém hardwaru, což se týká základních desek, notebooků či chytrých telefonů, ale jako obvykle je tu ten problém, že na trhu chybí slušná nabídka příslušných routerů. Je to ostatně podobná situace jako v případě rychlých verzí Ethernetu s propustností nad 1 Gb/s, kde také nabídka příslušných routerů zaostávala za dostupností síťových adaptérů. Mluvíme tu samozřejmě o routerech či síťových prvcích obecně určených pro domácnosti, ne firmy. 
 
Je logické, že v takovém případě není moc důvodů k tomu, abychom měli prahnout po novém Wi-Fi 6E. Na obzoru je přitom již Wi-Fi 7, které nabídne velice podstatné navýšení datové propustnosti, a to až takové, že se můžeme ptát, zda nám to vůbec k něčemu bude. Jde tu o rozhraní IEEE 802.be zvané rovněž Extremely High Throughput (EHT), které bude pracovat v pásmech 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz a slibuje nám alespoň 2,4násobnou propustnost oproti Wi-Fi 6 a nejspíše i trojnásobnou, čili cca 30 Gb/s a možná i vyšší. To bude záviset i na konečném vývoji nového standardu, který ještě nebyl dokončen. 
 
Dle firmy MediaTek se máme dočkat prvních produktů pro Wi-Fi 7 právě už v příštím roce.


reklama