reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konečně pořádný cyklistický počítač

4.3.2002, Zdeněk Michálek, článek
Konečně pořádný cyklistický počítač
S blížícím se jarem se pomalu probouzejí i cyklisté, dosud uložení k zimnímu spánku. Současně s oprašováním miláčků, plánováním jarních a letních tras a vylepšováním "hardware" svých "bajků" přicházejí na řadu i cyklocomputery. A protože zároveň fandíme i kapesním počítačům, podívejme se, jak je možné obě záliby skloubit dohromady.
S blížícím se jarem se pomalu probouzejí i cyklisté, dosud uložení k zimnímu spánku. Současně s oprašováním miláčků, plánováním jarních a letních tras a vylepšováním "hardware" svých "bajků" přicházejí na řadu i cyklocomputery. No a protože zárovň fandíme i kapesním počítačům, podívejme se, jak je možné obě záliby skloubit dohromady.

Na americkém trhu (ale s možností zasílání do zahraničí, takže pokud máte vhodnou platební kartu, není problém) jsou k mání nejčastěji dva komplety.

První z nich je vhodný pro nadšence, kteří mají hlouběji do kapsy. Bikini, prodávaný za 39.90 USD (zhruba 1 480 Kč) je jen software - vše ostatní si musíte udělat sami. Na stránkách je podrobný návod na výrobu kabelu, na "zapouzdření" do vodovzdorného obalu, na vhodné snímače na kolo, na propojení se snímačem tepové frekvence.

Palm zobrazuje graf průběžné rychlosti a průměrné rychlosti, odometr, Trip Time, aktuální rychlost, průměrnou rychlost, ujetou vzdálenost, čas, přibližný čas dojezdu a kompletní záznam jízdy s časovou značkou každého otočení kola. Záznam je možné exportovat do PC, analyzovat v Excelu a navázat na graf tepové frekvence.




Co potřebujete ?
    • PalmOS kompatibilní PDA
    • Bikini software (demo je ke stažení)
    • Hot sync nebo modemový kabel (je možné použít i standardní kolébku, z rozměrových důvodů se to však nedoporučuje)
    • Senzor otáčení kola - např. senzor původně určený pro zabezpečovací zařízení nebo senzor pro jiný cyklocomputer (CatEye, Sigma). Senzor je připojen k Palmu modemovým kabelem.
    • Připevňovací komplet na kolo a ochrana proti vlivům počasí (pár nápadů)


Druhý komplet je už podstatně "profesionálnější" - bohužel tomu odpovídá i cena. Velotrend Bikebrain se prodává za 90 USD (zhruba 3 300 Kč); cena ale zahrnuje vše potřebné: vodovzdorné pouzdro, komplet k uchycení pouzdra s PDA k řidítkům, kabel i senzor. Kompatibilita je zaručována s Pilot 1000/5000, PalmPilot Professional/ Personal, Palm III/x/e, Palm V/x. Nabízeno je i velké množství připravených a naprogramovaných cyklistických tras - bohužel jen v USA. Není ale samozřejmě větší problém zadat vlastní trasu.

Program zahrnuje automatickou kalibraci rozměru kola.




Na animovaném GIFu můžete vidět jednotlivé funkce přístroje - neděste se mílemi, program je možno přestavit i do metrické verze. Na rozdíl od předchozího přístroje není implementována podpora pro přístroj pro snímání tepové frekvence.


A konečně návod k instalaci:

.


Senzor, kabel, magnet a instalační kit

Pouzdro, příchytka a proužek

Připevnění senzoru a magnetu

Zajištění konektoru

Montážní pozice uprostřed

Montážní pozice na boku

Přivedení kabelu od senzoru

A můžeme jet
reklama