reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konečné specifikace AMD Kaveri: slibují úspěch, nebo propadák?

3.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Konečné specifikace AMD Kaveri: slibují úspěch, nebo propadák?
Toužebně očekávaná nová generace AMD Kaveri již klepe na dveře, a tak není divu, že se již objevily specifikace nových nejlepších APU, A10-7850K a A10-7700K. V hledáčku je především nejvýkonnější model, od nějž se očekává výrazný nárůst výkonu.
Když začneme od začátku, pak se jedná o nástupce řady Llano, Trinity a Richland s označením Kaveri. Čipy budou vyráběny 28nm procesem, za čímž už můžeme vidět problém, neboť Intel svůj 22nm proces používá již u druhé generace procesorů a už se chystá a 14 nm. Spotřeba nových APU se tak v podstatě nemění, pouze u nejlepších modelů klesá ze 100 W na 95 W, což je celkem zanedbatelné.





Dále už dlouho víme o třech hlavních výhodách nových Kaveri - procesorových jádrech Steamroller, grafických jádrech Graphics Core Next (GCN) a hUMA (heterogeneous Uniform Memory Access), kterážto technologie umožní CPU a GPU přistupovat do stejné části paměti. A co to má přinést? Dle předchozího článku AMD Kaveri: CPU rychlejší o 20 % a GPU o 30 % celkem výrazný výkonnostní nárůst, ale to ostatně odhalí až testy.





Steamroller využívají podobnou architekturu jako předchozí Bulldozer a Piledriver, čili dvě jádra spojená v jeden modul, kde sdílejí třeba jednu FPU. Předchozí procesorová jádra v APU také neměla vlastní paměť L3, kterou Intel nazývá Smart Cache a klade na ni zvláštní důraz. Dnes už můžeme říci, že u Steamroller to nebude jiné, čili tu bude L1 cache a pak 2 MB L2 cache pro každý modul, čili maximálně 4 MB L2 cache na jedno APU. Integrovaný řadič pro DDR3 je 128bitový dvoukanálový a podporuje přinejlepším paměti pracující na 2133 MHz, což se opět oproti předchozí generaci nezměnilo. Je tu ale podpora aktuálního PCI Express 3.0 a A-Link pro připojení periferií.





Grafické jádro s architekturou GCN bude asi největší změnou. Zabírat má celkem 47 procent celkové plochy čipu, díky čemuž má AMD získat bezpečný náskok i před sérií Intel Iris Pro 5000. GPU se skládá z až 512 Stream procesorů v 8 jednotkách GCN, dále tu máme 32 texturovacích jednotek, ovšem stále jen 8 ROP. Ostatní technologie odpovídají nedávno uvedeným mainstreamovým Radeon R7, čili podpora TrueAudio, DirectX 11.2, OpenGL 4.3 a Mantle. Podporováno bude také rozlišení 4K Ultra HD.

Co se týče konkrétních čipů, pak dnes byly zveřejněny detaily o novém top modelu A10-7850K a pak slabším A10-7700K. První z nich bude taktován na 3,7 až 4 GHz (CPU), jeho grafika bude mít pochopitelně odemknuto všech 512 Stream procesorů pracujících na 720 MHz. A10-7700K pak bude mít CPU na 3,5 - 3,8 GHz a 384 Stream procesorů s 24 TMU na 720 MHz. Oba čipy mají přijít v lednu s cenami pod 150 USD a určeny jsou pro nové sockety FM2+ s černou barvou.

Pokud provedeme srovnání A10-7850K vs. A10-6800K (Richland), pak ten pracuje na 4,1 - 4,4 GHz (CPU) a 844 MHz (GPU), čili na jeho straně je výhoda ve vyšších taktech. Novým Kaveri tak nezbývá, než zaútočit kvalitou své architektury a v případě GPU především počtem shaderů.

Zdroj: techPowerUp
reklama