reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kopimashin generuje hudebnímu průmyslu 10 mil. USD ztrát denně, nebo ne?

22.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Kopimashin generuje hudebnímu průmyslu 10 mil. USD ztrát denně, nebo ne?
Peter Sunde, spoluzakladatel torrentového serveru The Pirate Bay, vytvořil nové zařízení, které má hudebnímu průmyslu generovat 10 milionů dolarů ztrát za pouhý den. Ve skutečnosti jde ale o "umělecký projekt", který má vzbudit diskuzi o hodnotě kopie.
Peter Sunde tedy vytvořil zařízení, které neustále vytváří kopie jedné jediné skladby, ovšem do /dev/null, čili ve skutečnosti se data zahodí s tím, že samotná operace kopírování je pokládána za úspěšně dokončenou. Je celkem zřejmé, na co tím chce poukázat. Nejen v hudebním průmyslu firmy rády vyčíslují vzniklé škody na základě počtu stáhnutých skladeb, filmů a dalších autorsky chráněných materiálů, což je často problematické jen zjistit a dále je tu otázka, jaká škoda vůbec stažením bez placení vznikla. Taková věc automaticky neznamená, že dotyčný downloader by si onen obsah skutečně koupil, pokud by neměl jinou možnost, což pochopitelně nelze nijak dokázat. Studia a nakladatelé ale obvykle pracují s tím, že takovým stažením obsahu jim vznikla škoda ve výši odpovídající jeho ceně a přesně na to se je snaží chytit Peter Sunde se svou Kopimashin.





Ta tedy automaticky a neustále kopíruje jednu skladbu, a to Crazy od Grarlse Barkleyho. Vytváří 8 milionů kopií této skladby v hodnotě 1,25 USD, které ukládá do /dev/null, takže je stále k dispozici volný prostor. Sunde se tedy snaží poukázat na to, že tímto generuje hudebnímu průmyslu každý den ztrátu 10 milionů dolarů.


Sunde k tomu řekl: "Chci ukázat absurditu toho, že se dává digitálním kopiím peněžní hodnota. Mé zařízení je vytvořeno tak, aby bylo naprosto jasné, že nepředstavuje pro hudební průmysl žádné nebezpečí. Ovšem pokud použijeme jeho rétoriku a zaujmeme jeho postoj, mělo by jim způsobit bankrot. Chci na tomto hmatatelném příkladu, který je také svým způsobem krásný, ukázat, že dávat kopiím hodnotu je zbytečné." On sám si již kvůli svému spojení s The Pirate Bay odseděl asi rok ve vězení a ještě nyní cílem různých filmových a hudebních společností, kterým má zaplatit milionové ztráty.

Kopimashin je zařízení vyrobené z Raspberry Pi a jednoduchého trojřádkového LCD displeje. Na něm se zobrazuje sériové číslo dané Kopimashin, počet dosud vytvořených kopií a hodnota virtuální ztráty pro hudební průmysl. Sunde chce vytvořit celkem 13 těchto zařízení a rozeslat je různým galeriím a také kontaktoval zástupce Guinessovy knihy rekordů.

Zdroj: Konsthack.se

reklama