reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměna Squid Game byla scam, hodnota se propadla na miliontinu

1.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměna Squid Game byla scam, hodnota se propadla na miliontinu
Kryptoměn je spousta a nemalá část z nich chce jen z lidí vytáhnout peníze nejrůznějšími podvodnými způsoby. Jedna z nich, Squid Game, se snažila zneužít popularitu korejského seriálu. Když to prasklo, hodnota spadla takřka na nulu.
Veleúspěšný korejský seriál Squid Game (Hra na oliheň) drtí žebříčky sledovanosti na Netflixu, bohužel se ale také stává námětem různých podvodů. Jeden z nich se týkal kryptoměny Squid Game, která už od začátku vzbuzovala nemalé podezření. Stránky projektu byly plné gramatických chyb, o tvůrcích žádné informace, nebylo jasné, jaké jsou cíle kryptoměny a čemu by měla sloužit, jediné, co šlo, byl nákup. Hlavním místem pro nákup byl PancakeSwap. Horší to bylo s prodejem, což by mnozí kvůli extrémnímu nárůstu ceny jistě uvítali.
 
Netflix Squid Game
 
26. října začala cena na 0,013 USD za jeden SQUID, v průběhu času ale několikrát nárazově povyskočila. Včera ve 3 ráno ze zhruba 15 na 32 USD, dnes v 7 ráno pak z 38 USD na cca 90 USD. Varování ale asi nedošla ke všem, někteří je možná záměrně ignorovali, a zhruba v 8:40 našeho času, kdy kryptoměna překročila hranici 100 USD se rozběhl doslova závod. Za necelé dvě hodiny už ziskuchtiví spekulanti vyhnali cenu na 2856 USD.
 
Jenže stránky projektu zmizely, stejně tak účty projektu na sociálních sítích. Cena kryptoměny během pěti minut spadla na méně než 0,0008 USD. Tedy na 1/3600000 hodnoty, kterou měla chvilku předtím. Nyní se udávaná hodnota pohybuje okolo 0,0033 USD (a poslední hodinu roste, jen během napsání této aktuality vzrostla hodnota z 0,0025 na 0,0033 USD, tedy o cca 30 %) a je tedy zhruba na miliontině dnešního maxima.
 
Není jasné, o kolik peněz lidé vlastně přišli. Nynější hodnota trhu s kryptoměnou údajně činí 2,5 mil. USD, objem obchodů za posledních 24 hodin činil zhruba 15 mil. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama