reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměny zažily další pokles, příčinou je zadlužený Evergrande i regulátoři

21.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Kryptoměny zažily další pokles, příčinou je zadlužený Evergrande i regulátoři
Ethereum se ještě nedávno pohybovalo na hranici 4000 dolarů, zatímco dnes už bojuje o udržení hodnoty kolem 3000 dolarů a lze počítat možná i s dalším poklesem. Ukázat přitom můžeme na čínskou firmu Evergrande a americké regulátory.
Pokles hodnoty se v této situaci týká pochopitelně všech významných kryptoměn, ale je možné, že to nejhorší už mohou mít za sebou a samozřejmě nejde o žádnou katastrofu. Je ale zajímavé sledovat příčiny tohoto vývoje, které v tomto případě mají mít dva kořeny. 
 
 
Jde jednak o problémy čínského stavebního giganta Evergrande, který dluží přes 300 miliard dolarů a právě této firmě se přičítá hlavní "zásluha" za celkový pokles hodnoty kryptoměn, které dohromady ztratily na 250 miliard dolarů. Akcie Evergrande jdou stabilně dolů sice už od března, ovšem až nyní si měli akcionáři či věřitelé začít zvyšovat svou likviditu právě s využitím svých investicí do kryptoměn, kterých se začali zbavovat. Ostatně akcie Evergrande jsou aktuálně už na úrovni, kde byly naposledy v roce 2010. 
 
Bitcoin tak v průběhu jednoho dne ztratil 11 procent své hodnoty a Ethereum dokonce 13 procent, přičemž některé altcoiny jsou na tom ještě výrazně hůře. Toho ale mimochodem využil opět El Salvador, kde prezident Nayib Bukele ohlásil nákup dalších 150 bitcoinů, takže jeho země jich nyní nakoupila již 700. 
 
Další vliv na vývoj hodnoty kryptoměn mohla mít také zpráva, že regulátoři ve Spojených státech si už brousí zuby na obchodní platformu Binance, která by se brzy měla stát předmětem vyšetřování, jež se bude týkat praní špinavých peněz a jiných nezákonných aktivit. Binance se už nechala slyšet, že hodlá s autoritami spolupracovat. 
 
Zdroj: THW


reklama