reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LaCie 12big: 96 TB na Thunderbolt 3

19.4.2016, Jan Vítek, aktualita
LaCie 12big: 96 TB na Thunderbolt 3
Známý výrobce úložných systémů, společnost LaCie, si připravil zařízení 12big. Jde o vysokou věž schopnou provozovat až 12 desktopových disků, díky čemuž můžeme mít přímo u sebe na pracovišti kapacitu až 96 TB.
Společnost LaCie představila svůj 12big na show National Association of Broadcasters (NAB) v Las Vegas a označila jej za profesionální řešení podporující různé režimy RAID, které dokáže využít propustnost rozhraní Thunderbolt 3. Ta činí 40 Gb/s. Jedná se tak o velký externí box pro 12 pevných disků, který je určen především pro uživatele pracující s videem ve vysokém rozlišení až 6K. Výrobce se také chlubí, že 12big nabízí o polovinu větší kapacitu než jakékoliv jiné srovnatelné zařízení od konkurence, a přitom slibuje "výjimečnou spolehlivost" zaštítěnou 5letou zárukou.





Jak ukazuje fotografie LaCie 12big na stole vedle monitoru, není to žádný střízlík, ale pořádně vysoká hliníková věž (téměř 45 cm). Ta má vepředu krom diskových šuplíků velkou modře svítící kontrolku. Další kontrolky indikující stav jednotlivých disků by měly být někde schované. Vzadu máme krom čtyř ventilátorů chlazení také vestavěný napájecí zdroj a potřebné konektory. Těch je více (1x USB 3.1, 2x Thunderbolt 3), takže bude možné využít možnost rozhraní Thunderbolt 3 napojovat jednotlivá úložiště sériově za sebe (tzv. daisy chaining).





LaCie 12big přichází na trh vybavený pevnými disky podnikové řady od Seagate s otáčkami ploten 7200 RPM a má vlastní hardwarový RAID, díky čemuž má výsledné pole RAID 0 poskytnout rychlosti čtení a zápisu až 2600 a 1700 MB/s a v případě RAID 5 to bude maximálně 2400 a 1200 MB/s (přes rozhraní USB 3.1 to bude ale pouze 400 MB/s). Vedle modelu s 96TB kapacitou budou k dispozici také ještě 72TB a 48TB verze a ty si můžeme nakonfigurovat do polí RAID 6, RAID 5 nebo RAID 0 pro nejvyšší výkon. Na NAB v Las Vegas byl 12big ukázán v akci, jak importuje video v RAW do Adobe Premiere Pro, což mu prý šlo pozoruhodně rychle.





LaCie 12big bude v 96TB, 72TB a 48TB verzi k dispozici od letošního léta. Ceny nebyly zveřejněny, ale na ty snad radši ani nejsme zvědaví.

Zdroj: LaCie
reklama