reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LCD s AMD FreeSync dorazí na začátku příštího roku

22.9.2014, Jan Vítek, aktualita
LCD s AMD FreeSync dorazí na začátku příštího roku
Nedávno společnost AMD představila technologii FreeSync, která přijde v podobě otevřeného standardu VESA jako konkurence pro G-Sync od společnosti NVIDIA. Nyní se už objevily informace o tom, kdy můžeme očekávat první modely.
AMD FreeSync je tedy technologie, která bude již brzy soupeřit s G-Sync od firmy NVIDIA, oproti níž bude mít výhodu v tom, že půjde o otevřenou technologii zakořeněnou ve specifikacích VESA, která nebude potřebovat žádný specializovaný a licencovaný hardware. Pro koncového uživatele by tedy jednoznačnou výhodou měla být nižší cena, a tak už je jen otázkou, zda FreeSync bude pracovat stejně dobře jako G-Sync.





AMD nedávno oznámilo, že bude na vývoji této technologie spolupracovat s firmami MStar, Novatek a Realtek, které budou vyrábět potřebné jednotky (Scaler Units) použité v monitorech s podporou FreeSync, přičemž k výrobcům monitorů se mají tyto jednotky dostat ještě v tomto roce. Dle AMD má jeho technologie výhodu také v tom, že nepotřebuje žádné řídicí signály, neboť prý nemusí čekat na to, až mu monitor řekne, kdy je vhodné poslat další vykreslený snímek.

FreeSync byl již v červnu demonstrován na Computexu a nyní se již čeká na to, až se první produkty s jeho podporou dostanou na trh. Již dříve jsme se mohli dozvědět, že FreeSync budou podporovat i stávající čipy Radeon, a tak jde pouze o to, kdy se na trhu objeví první příslušné monitory. A ty by měly přijít někdy v první čtvrtině roku 2015, tedy zhruba v horizontu půl roku. Označeny budou jako kompatibilní s DisplayPort Adaptive-Sync a AMD Project FreeSync.

Známy jsou už také některé specifikace prvních monitorů s FreeSync. Ty mají být vybaveny panely s rozlišením Full HD nebo Quad HD s obnovovací frekvencí až 144 Hz, popřípadě tu budou i panely s vysokým rozlišením Ultra HD, ale pouze 60 Hz. A není to pouze synchronizace výstupu grafické karty s monitorem, co mají moduly od firem MStar, Novatek a Realtek nabídnout. Krom toho se mají postarat i o změny velikosti obrazu, OSD menu, rozhraní HDMI a DVI a také DisplayPort High Bit Rate Audio.

Zdroj: Hexus.net
reklama